ZBOG LOŠIH LOZINKI

Ups! Hakirali Marka Zuckerberga na Twitteru i Pinterestu

06.06.2016 u 15:45

Bionic
Reading

Hakeri su prvo skinuli skalp Kate Perry. Sad je na red došao netko tko bi ipak trebao bolje poznavati osnove računalne sigurnosti. Pa, čini se kako nije puno mudriji od većine nas

Korisnički računi Marka Zuckerberga na Twitteru i Pintererstu (iako ne i na Facebooku) tijekom vikenda su hakirani.

Nije bilo tako teško, tvrde u timu OurMine, koji je preuzeo odgovornost za drski upad, jer je lozinka bila među onima koje su procurile s Linkedina u svibnju. Izgleda kako čak ni suosnivač i šef Facebooka ne slijedi pravilo o kojem stalno trubimo: uvijek koristite različite lozinke za različite društvene mreže. Navodno je koristio lozinku 'dadada'.

Imajući u vidu kako Zuckerberg nije tvitao od 2012. godine, za pretpostaviti je kako mu taj korisnički račun nije bio naročito bitan, kao ni onaj na Pinterestu. No, u OurMine tvrde kako su upali i u njegov račun na Instagramu, što već potpada pod njegovu nadležnost.

Zasad nema dokaza koji bi potkrijepili te navode. Zuckerberg (ili njegov tim) povratio je kontrolu nad svim preuzetim korisničkim računima, a račun OurMinea na Twitteru je suspendiran.


Tijekom vikenda bez pristupa korisničkim računima su ostali i Kylie Jenner, Keith Richards te Tenacious D. Nema dokaza u prilog tvrdnji kako su svi napadi bili povezani međusobno, niti ih se može povezati s curenjem podataka iz Linkedinove baze podataka.

No, kako imamo prilike vidjeti, računalna sigurnost i dalje ostaje problemom najvećim dijelom zbog najslabije karike: samih korisnika. Pa bili oni i milijarderi koji su se obogatili zahvaljujući tehnologiji.

Više:Gizmodo