ŠTANCA ODŠTETE

Upoznajte Kopimashin, suludi stroj za kopiranje

26.12.2015 u 09:51

Bionic
Reading

Suosnivač Pirate Baya Peter Sunde lani je odslužio zatvorsku kaznu, ali industriji zabave još uvijek duguje milijune dolara odštete. Neki bi se nakon toga prestali baviti piratstvom, no Sunde nije jedan od njih

Peter Sunde napravio je Kopimashin, ultimativni uređaj za kopiranje, koristeći Raspberry Pi, LCD zaslon i ponešto kodiranja u Pythonu.

Uređaj može napraviti sto kopija pjesme 'Crazy' Gnarls Barkleya u sekundi. Što je više od osam milijuna dnevno, odnosno oko deset milijuna dolara odštete po procjeni industrije zabave. Kućni model napravio je dosad više od 120 milijuna kopija.

Doista stvara kopije, ali ih šalje u /dev/null, što znači kako ih ne pohranjuje trajno. Stroj je dio umjetničkog projekta koji se bavi vrijednošću digitalnih kopija, a kojeg Sunde priprema za nadolazeću izložbu. Želi time pokazati apsurdnost procesa davanja vrijednosti kopiji te kako je prijetnja koju kopiranje predstavlja industriji zabave fiktivna.


Nada se kako će dovršiti 13 Kopimashina za razne izložbe, a planira nekolicinu i prodati. Prijavio se i Guinessovoj knjizi rekorda, u kojoj razmatraju hoće li ga uvrstiti.

KH000//Kopimashin