vocaloid

Umjetni pjevači koji zarađuju milijune? Poslušajte kako zvuče

10.07.2017 u 12:15

Bionic
Reading

Hatsune Miku i KAITO samo su neki od Vocaloida koji diljem svijeta, a posebno u Japanu, proživljavaju masovan uspjeh

Umjetno generirani glasovi, hologramski izgled, te izmišljena imena i osobnost sve su značajke popularnih japanskih Vocaloida.

Ovi 'pjevači' zapravo su unaprijed generirani programi koji imitiraju ljudski glas. Prvi put su se pojavili davne 2004. godine, no danas ih ima više od 50! Nastupaju na koncertima, izdaju albume i rade koreografije. Pjevaju na japanskom, engleskom, a neki i na španjolskom, korejskom i kineskom jeziku, te svaki od njih ima jedinstven izgled, osobnost te čak i životnu priču.

Iza njih stoji Kenmochi Hideki, nazvan i ocem Vocaloida, no taj softver je razvila YAMAHA, korporacija koja se bavi proizvodnjom glazbenih instrumenata.

Među popularnijim pjevačicama je Hatsune Miku. Osim što je bila među prvih 10 Vocaloida koji su izašli na tržište, ona je prva koja imala svoj vlastiti live koncert i prva je postala pop ikona! Zamišljena je kao pjevačica iz bliske budućnosti gdje pjesme postaju nebitne i gube se. Na tu upućuje i njeno ime, koje u prijevodu znači 'prvi zvuk iz budućnosti'. Pjeva na tri jezika: engleskom, japanskom te kineskom, a u proteklih pet godina zaradila je više od 120. Njen fizički izgled je jedan od najprepoznatljivijih izgleda od svih Vocaloida.

Još jedan popularan vocaloid je KAITO, koji je ujedno bio i prvi ikad muški Vocaloid! Za razliku od Miku, on nije dizajniran kako bi mu se dala osobnost.  Iako je isprva bio 'neuspješan', danas ima brojne obožavatelje. Pjeva na engleskom i japanskom jeziku, te dosad ima više od 100 pjesama.