DNEVNIK MAC KORISNIKA, 4. DIO

Ultraprijenosni MacBook Air i kako ga popraviti

03.04.2009 u 11:06

Bionic
Reading

Nakon jednotjednog prekida zbog gripe iz pakla, došlo je vrijeme da se u svojim kronikama prelaska na Mac oprostim s MacBookom Pro i prijeđem na nešto puno laganije i prenosivije: MacBook Air

MacBook Air više nije nov uređaj, pisali smo o njemu davnih dana, a već se najavljuju i razni nasljednici jednog od najlakših prijenosnika na svijetu. Stoga neću pisati klasičnu recenziju, no budući da je ovo prvi put da malo dulje i ozbiljnije radim na tom uređaju, red je da iznesem svoje dojmove.

Iako su mnogi po izlasku popljuvali Air zbog prilično visoke cijene, nedostatka optičkog čitača te samo jednog USB porta, ja sam oduvijek bio dojma da je to odličan uređaj - ako znate za što vam treba. Naime, Air nije prvo, pa čak možda ni drugo računalo koje trebate kupiti. No za poslovne ljude kojima treba elegantan te izuzetno lagan i tanak prijenosnik, a opet solidnih performansi, Air je sjajan izbor. Stane u onaj manji pretinac na ruksaku ili torbi, a može se uhvatiti u koštac i sa zahtjevnijim zadacima od pukog surfanja internetom. No najvažniji faktor pri kupnji je ta njegova prenosivost. Jednom riječju, kad vidite kako leži u ruci, shvatit ćete zašto epitet 'najtanji na svijetu' nije nebitan.

Nije svejedno ni koji Air ćete kupiti, jer tvrdi disk koji se ugrađuje u jeftiniji model (kakav ja imam na testu) vrti se na 4.200 okretaja i prilično usporava rad sustava. Iako je razlika u cijeni povelika, ipak bih potencijalnim kupcima preporučio model sa 128-gigabajtnim SSD-om koji je znatno brži i s kojim će Air raditi puno brže i veselije, pogotovo kad treba puno čitati pohranjene podatke.

Što se tiče spomenutih nedostataka, svi su oni danak činjenici da je Air gotovo nevjerojatno tanak. Naravno, svi bismo voljeli barem još jedan USB priključak, no taj se problem lako može riješiti kupnjom USB huba (koji se može nabaviti za stotinjak kuna). No ako ste stvarno zagrizli za kupnju Aira, trebate znati da je on ipak dosta stariji od novih Unibody MacBooka i ne dijeli isti dizajn: trackpad još uvijek ima tipku, nema crnog okvira oko zaslona i tome slično. To su, naravno, sitnice, no dizajn novog MacBooka i MacBooka Pro toliko je dobar da vam je gotovo žao što je Air (malo) drukčiji. Za očekivati je da će Apple uskoro izdati novu inačicu Aira, koja će vjerojatno slijediti novu filozofiju dizajna te će imati ispravljene neke nedostatke ovog modela, pa ako vam nije hitno, možda nije loše pričekati koji mjesec.

U radu je Air, iako znatno sporiji od moćnog MacBooka Pro, sasvim solidan, no nisam ga uspio puno testirati zato što sam ga dobio u prilično jadnu stanju. Ne govorim ovdje o hardveru, tu je sve bilo na mjestu i bez ogrebotina, iako je riječ o testnom primjerku koji već neko vrijeme kruži novinskim redakcijama. No operativni sustav se ponašao blago rečeno čudno. Ako ste mislili da se to ne može dogoditi na Macu, prevarili ste se.

Activity Monitor, programčić sličan Task Manageru u Windowsima u kojemu možete vidjeti aktivne procese te rad procesora i diska, pokazivao je da je 70 od 80 gigabajta diska zauzeto, no jednostavno nisam mogao pronaći gdje se ti zauzeti gigabajti nalaze. U stvarnosti, bilo je potrošeno dvadesetak gigabajta, dok se ostatak jednostavno zagubio. Sistemske postavke nisu radile, klikom na System Preferences dobio sam standardni izbornik (pandan Control Panelu u Windowsima), no većina opcija jednostavno uopće nije reagirala na klik. Zamislite da vam čitavi Control Panel ne radi! Nije baš ugodno i očito je da se na takvom operativnom sustavu ne može ozbiljno raditi.

Svi moji pokušaji da ugrađenim sistemskim alatima popravim stanje propali su. Činjenica jest da je Mac OS X zasnovan na Unixu i ako želite popraviti ovakve probleme, morate zasukati rukave te kopati ručno po raznim konfiguracijskim datotekama i provesti sate čitajući man stranice, što nisam radio već podulje vrijeme, a prosječni korisnik - budimo realni - nema nikakve šanse riješiti bilo kakav ozbiljniji problem na taj način. Naravno, stvari su lakše kad sami nešto uprskate, pa barem znate što ste radili. Ovako, kada dobijete računalo iz tuđih ruku, rješenje je znatno teže naći.

Preostala mi je samo reinstalacija operativnog sustava, što je, srećom, prošlo posve bezbolno, ali uz formatiranje diska i gubitak svih podataka. Dakle, otprilike isto rješenje kao i kad Windowsi odu kvragu. Nakon instalacije Air radi veselo i znatno brže, a problemi s diskom i System Preferencesima su prošlost. Na kraju, drago mi je da što imao ove probleme jer su me natjerali da malo dublje prokopam po Mac OS X-u, no činjenica jest da su potrebne godine i mnogo takvog iskustva da biste stvarno postali Mac guru.

Koje me nove avanture s Macom čekaju, ne znam, no sve skupa je još uvijek vrlo zabavno, javit ću vam se sigurno barem još jednom. Na kraju, još jedna opaska. Moram priznati da me Appleov hardver sve više oduševljava, čak možda i više nego softver. Nakon duljeg rada na Appleovim prijenosnicima, gotovo svi drugi prijenosnici čine mi se ili nekvalitetni, ili ružni, ili prenatrpani. Kad je riječ o industrijskom dizajnu, Apple i njihov voditelj dizajna, Jonathan Ive, stvarno su na samome vrhu.

Osnovne karakteristike MacBook Aira:

CPU: 1.6G Hz Intel Core 2 Duo
Zaslon: glossy 13.3", 1.280 x 800 piksela
RAM: 2GB
Grafika: NVIDIA GeForce 9400M s 256MB DDR3 SDRAM djeljive memorije
Pohrana: 80 GB (4200 rpm) SATA tvrdi disk
Optički pogon: nema (priložen dodatni USB Superdrive)
Masa: 1,36 kilograma
1 USB 2.0 priključak
Ustupio: Apple VAD Hrvatska
Cijena: 14.609 kn (PDV uključen)