Mihailo Fedorov

Najmlađi ukrajinski ministar vodi digitalni rat protiv Rusije, a osobito mu je koristan Twitter: 'Koristimo svaku priliku da pokažemo kakvi se užasi događaju u Ukrajini'

07.03.2022 u 11:26

Bionic
Reading

Dok se ukrajinske i ruske snage sukobljavaju na teritoriju Ukrajine, država je otvorila novu frontu. Zahvaljujući tehnološkoj stručnosti i propagandi, Ukrajinci nastoje okupiti podršku velikih zapadnih kompanija da bi potkopali neprijatelje

Skriven u podzemnom skloništu na tajnoj lokaciji u Kijevu, najmlađi ukrajinski ministar vodi digitalni rat protiv Rusije. Uz pomoć društvenih mreža, Mihailo Fedorov požuruje vrhovne ljude velikih kompanija da presjeku svoje veze s Moskvom. Također je pokrenuo osnivanje 'IT vojske' koja će, piše BBC, vršiti kibernetičke napade protiv neprijatelja.

Fedorov je ulogu u vladi oblikovao prema svojem životnom stilu - putem mobilnog telefona. Njegov je zadatak prije rata bio stvoriti 'državu na smartfonu', u kojoj bi se sve državne usluge mogle pronaći na internetu. S obzirom na to da je projekt trenutno obustavljen, njegova su nastojanja usmjerena na digitalno ratovanje - uspio je nagovoriti brojne međunarodne kompanije da bojkotiraju Rusiju. Google, Apple, Meta, Twitter, Microsoft, Sony, Oracle - sve ove kompanije dobile su zamolbu ukrajinskog ministra.

  • +4
Situacija u centru Kijeva Izvor: Profimedia / Autor: Andrea Filigheddu/NurPhoto / Shutterstock Editorial / Profimedia

Premda nije stopostotno moguće odrediti je li uspio utjecati na postupke kompanija, mnoge su promijenile svoj stav prema Rusiji prekidom prodaje proizvoda, kao što je napravio Apple, ili prekidom rada u Rusiji. Nedavna objava PayPala da zaustavlja rad u Rusiji objavljena je na Fedorovljevom Twitteru prije nego što su to napravili mediji, kao što je to bio slučaj s Nvidijom i Samsungom nakon što su zaustavili poslovanje u Rusiji.

Jedna objava Fedorova upućena Elonu Musku donijela je brz rezultat - u manje od 48 sati tehnološki je mogul adaptirao konstelacije Starlinka i poslao kamion pun internetskih terminala u Ukrajinu.

Usluga je, upravo zbog stalne prisutnosti na internetu, vrlo važna za vladu ako im unište ili oštete internetske ili telekomunikacijske mreže. Musk je, doduše, upozorio da će satelitski tanjuri postati laka meta za ruske projektile te da bi se morali pažljivo koristiti.

Fedorov trenutno ima preko pola milijuna pratitelja na Twitteru, Facebooku, Instagramu i Telegramu, a svu tu pažnju koristi da bi svoju poruku prenio svijetu.

'Svaka nam je platforma jako važna. Koristimo svaku priliku da privučemo velike kompanije i damo im do znanja kakvi se užasi događaju u Ukrajini. Nastojimo donijeti istinu i Rusima kako bismo ih potakli da prosvjeduju protiv rata', rekao je u razgovoru s BBC-jem putem e-maila.

Na internetu uglavnom piše na ukrajinskom, no nakon početka krize na Twitteru se prebacio na engleski. 'Twitter je postao učinkovitim alatom koji koristimo za kontriranje ruskoj vojnoj agresiji. On je postao našim mirnim i pametnim alatom kojim uništavamo rusko gospodarstvo', rekao je Fedorov.

Uvjeravanje i propaganda su dobro isprobane ratne taktike. 'S obzirom na to da tijekom novog tisućljeća vidimo uzlet društvenih mreža, vidimo i promjene pravila propagandne igre.'

  • +2
Mihailo Fedorov Izvor: Profimedia / Autor: Ukrinform / Shutterstock Editorial / Profimedia

Nova pravila igre

Fedorovljev glasnogovornik također je rekao BBC-ju da njegov tim cijelo vrijeme smišlja nove ideje koje ministarstvo nastoji provesti najvećom brzinom. Kijev je, recimo, prošlog tjedna spomenuo da će financirati vojsku NFT-ovima, no ulaskom u domenu kriptovaluta nastaju i neki problemi. Fedorovljeva taktika 'odsijecanja' Rusije od digitalnog svijeta ne može funkcionirati s kriptovalutama zato što mnogi voditelji kompanija poput Binancea tvrde da bi takav potez kontrirao cijelom konceptu kriptovaluta.

Ministarstvo je također pokrenulo 'ukrajinsku IT vojsku', objedinivši tisuće hakera dobrovoljaca iz svih kutova svijeta - grupa na Telegramu ima 270.000 korisnika, što je među mnogim stručnjacima uzrokovalo nelagodu. 'Visoka tehnologija je najbolje rješenje protiv tenkova', rekao je Fedorov u intervjuu. 'IT vojska usmjerena je protiv digitalnih i online resursa ruske i bjeloruske ekonomije - korporacija, banaka i državnih portala. Obustavili smo rad portala za javne usluge u Rusiji, burzu i stranice poput Tassa, Kommersanta, Fontanke i drugih ruskih medija.'

Hakiranje je, bar zasad, uglavnom svedeno na kibernetički vandalizam, no Fedorovljev tim također poziva na napade na željezničke sustave i energetsku mrežu, a oni, ako budu dovoljno uspješni, mogu nanijeti štetu civilima - što je potez koji neke predstavnike svijeta kibernetičke sigurnosti čini jako nervoznim.

  • +6
Rat u Ukrajini: Rusija je opet obećala da će otvoriti humanitarne koridore Izvor: LOS ANGELES TIMES / Shutterstock Editorial / Profimedia / Autor: MARCUS YAM/

'Jako je važno biti oprezan u ovom području', rekla je Suzanne Spalding iz Centra za strateške i međunarodne studije. 'Ako uđemo duboko u destruktivne napade na kritičnu infrastrukturu koju koriste civili, mogli bismo ući u razne situacije poput pogrešnog deklariranja odgovornosti, potencijalnog kaskadnog udara na koji se nije računalo i odgovore jedne strane na poteze koje je poduzeo neki civil.'

Dok Ukrajina podržava eskalaciju hakerskih napada na Rusiju, Rusija odgovara vlastitim hakerskim napadima, no čini se da njihovi vojni hakeri još nisu povukli velike poteze - zbog razloga koji trenutno nisu poznati.