MEĐUNARODNA SVEMIRSKA POSTAJA

Amerikanci i Rusi u svemiru: Poanta ISS-a je međunarodna suradnja, ali...

06.03.2022 u 08:53

Bionic
Reading

Ako Rusija nakon uvođenja sankcija zbog napada na Ukrajinu odluči povući svoje astronaute, svemirska agencija kaže da bi im u održavanju stanice mogli pomoći Northrop Grumman i SpaceX

NASA istražuje načine na koje će Međunarodnu svemirsku postaju održati u orbiti bez ruske asistencije, premda trenutno ne vidi nijedan znak da će Moskva povući svoje astronaute iz znanstvene kolaboracije.

Američka strana ISS-a odgovorna je za energiju i podršku dok Rusija održava pogon i stabilnu orbitu letjelice koja povremeno podiže visinu stanice na ugodnijih 400 kilometara. Prošlog tjedna voditelj ruske agencije Roscosmos Dmitrij Rogozin spomenuo je scenarij prema kojem bi organizacija povukla astronaute kao odgovor na američke sankcije.

NASA vjeruje u suradnju

Rogozin je zabrinutost na Twitteru izrazio nizom objava, naglasivši da ISS, koji bi se mogao srušiti na Zemlju, ne leti iznad Rusije, što znači da 'to nije njihov problem' te je nadodao da će bez ruskog pogona s vremenom početi gubiti na orbiti.

Rogozinov američki kolega, NASA-in administrator Bill Nelson na ovu je tvrdnju neizravno odgovorio: 'NASA nastavlja sa suradnjom s međunarodnim partnerima, uključujući Roscosmos, kako bismo osigurali siguran rad Međunarodne svemirske postaje.'

Kathy Lueders, voditeljica NASA-inog programa za ljudski let u svemir, tvrdi da je pomoć ponudila američka vojno-zrakoplovna kompanija Northrop Grumman. 'Kao što znate, naši kolege iz SpaceX-a također trenutno razmatraju imamo li dodatne kapacitete za to', rekla je.

Leuders nadodaje da se rad na svemirskoj stanici nastavlja 'po planu' te da 'nema nikakvih znakova da kolege iz Rusije nisu posvećeni svojem poslu'.

'Tim rečeno, uvijek nalazimo načine na koje možemo postići veću radnu fleksibilnost dok kompanije koje donose materijale razmatraju o dodatnim funkcijama', ističe. Cygnus, zadnja letjelica Northrop Grummana koja je na ISS došla 21. veljače, može 'pomaknuti' stanicu bez ruske pomoći.

Podsjetimo, ova Northrop Grummanova sedamnaesta misija opskrbe na ISS je stigla prošlog ponedjeljka, dostavivši 3765 kilograma znanstvene opreme, hrane i ostalih zaliha. Letjelica je trenutno spojena sa stanicom te će ostati ondje sve do svibnja. Njezin će zadatak biti guranje svemirske stanice prema višoj nadmorskoj visini, kontrirajući trenju koje uzrokuju tragovi Zemljine atmosfere. Bez asistencije u obliku vanjskog pogona, ISS bi polako tonuo i u nekom trenutku pao na Zemlju.

Elon Musk je krajem prošlog tjedna također objavio logo kompanije kao odgovor na Rogozinovo pitanje o tome tko će pomoći vratiti ISS u orbitu. Leuders je još jednom naglasila da se ovi planovi rade za slučaj krajnje nužde, piše Guardian. 'Bilo bi vrlo teško da sve ovo radimo sami - cijela poanta ISS-a je međunarodna suradnja u kojoj svi ovisimo jedni o drugima', naglašava.

  • +2
Harkiv i Žitomir nakon bombardiranja Izvor: EPA / Autor: STATE EMERGENCY SERVICE OF UKRAI

'Kao tim proučavamo potencijalnu operativnu fleksibilnost, no bilo bi nam jako žao ako jednog dana ISS više ne bi mogao nastaviti funkcionirati u miru', rekla je.

Rogozinov komentar

Rogozin je opružio SAD za ograničavanje već 'ograničenih razmjena' između ruskih astronauta i njihovih međunarodnih kolega, spomenuvši da će budući postupci možda nepovratno naštetiti dogovoru oko ISS-a. Spomenuvši rusku kontrolu nad funkcijama ISS-a, Rogozin je rekao da Biden 'nije u tijeku s događanjima' te da nije svjestan toga da ruski sustavi na stanici mogu izbjeći 'opasne susrete sa svemirskim smećem'.

Svemirsko smeće, prema Rogozinu, dolazi iz tvornica američkih 'talentiranih biznismena'. Nije navodio imena, no vjerojatno se referira na Muska, čija kompanija gradi veliku internetsku mrežu Starlink, objašnjava Space.

Ostavština najveće svemirske kolaboracije

ISS je, bez dvojbe, jedan od najvećih znakova ere nakon Hladnog rata - u funkciji je već 21 godinu te je preživio druge geopolitičke oluje, poput ruske invazije na Krim, no čini se da bi invazija na cijelu Ukrajinu mogla ubrzati raspad američko-ruske svemirske suradnje.

Izvorna namjena ISS-a bila je ujediniti čovječanstvo u znanstvenom napretku, spojivši nastojanja pet svemirskih agencija (SAD, Europa, Kanada, Japan i Rusija). Moduli i dijelovi za ISS građeni su progresivno te su se spajali u cjelinu tek u svemiru. Konglomerat zauzima prostor nogometnog igrališta te je vidljiv tijekom preleta na visini od 400 kilometara iznad površine Zemlje.

Istraživanje u mikrogravitaciji na ISS-u pružilo je niz znanstvenih napredaka: od lijekova, preko cjepiva, pa sve do raznih načina liječenja. ISS također pomaže pratiti Zemljine ekosustave i prirodne katastrofe, a koristi se i za proučavanje utjecaja dugog leta u svemir na zdravlje te pružanje uvida u potencijalno istraživanje Sunčeva sustava i dubokog svemira.