PA TI VIDI

Neil deGrasse Tyson: Idem na Mars ako Musk na put prvo pošalje svoju majku

06.04.2017 u 13:49

Bionic
Reading

Znanstvenik i popularizator znanosti Neil deGrasse Tyson spreman je ukrcati se na put do Marsa raketom SpaceX, ali uz nekoliko uvjeta

'Zbilja mi se sviđa na Zemlji. Stoga uvijek dva puta provjerim postoji li dovoljno sredstava za povratak s putovanja u svemir u kojima trebam sudjelovati', napisao je Neil deGrasse Tyson u jednom od odgovora na pitanja postavljena tijekom Redditovog događanja Pitaj me bilo što (Ask Me Anything, AMA), održanog 2. travnja. 

'Do Marsa se neću zaputiti sve dok Elon Musk na taj put ne pošalje svoju majku i vrati ju živu. U tom slučaju će biti dovoljno dobar i za mene', dodao je. 

Tysonove riječi dio su odgovora na pitanje o nedavnom povijesnom lansiranju SpaceXove rakete Falcon 9, kojom je komunikacijski satelit SES-10 postavljen u orbitu. Korisnik Reddita htio je znati bi li popularni znanstvenik pristao na put do Marsa u jednom smjeru.

Tvrtka SpaceX Elona Muska namjerava pomoći u kolonizaciji Marsa. Za ostvarenje tog cilja ključnim smatraju razvoj raketa koje je moguće u potpunosti koristiti više puta. Musk je uvjeren kako bi takva tehnologija mogla potaknuti revoluciju u svemirskim letovima jer će sniziti troškove.

Tysonu se sviđa njihov fokus na rakete koje je moguće više puta koristiti. 'Ne bacamo Boeing 747 nakon što ga upotrijebimo za let na velikim udaljenostima. Mogućnost ponovnog korištenja najvažnija je kad želimo skupe stvari učiniti pristupačnijima', napisao je.

No, ne dijeli u potpunosti Muskov entuzijazam. 'Opasni projekti s ogromnim troškovima i neizvjesnim povratom ulaganja obično nisu dobar izbor za tvrtke koje žele zaraditi.  Vlasti to rade prve, kako bi privatnim tvrtkama dale priliku za otkrivanje što treba raditi, a što ne, pa nam potom ponudile plan koji će nas sve obuhvatiti.

Moje čitanje povijesti govori mi kako privatna tvrtka neće biti prva koja će poslati ljude na Mars ako vlasti to ne plate', naveo je Tyson tijekom AMA

Između ostalog, prognozirao je kako tijekom idućih 50 godina nećemo stupiti u kontakt s inteligentnom izvanzemaljskom civilizacijom. 

Predloženi proračun za 2018. godinu za američku svemirsku agenciju NASA-u, kojim je administracija predsjednika Donalda Trumpa predvidjela otkazivanje četiri misije na Zemlji, Tyson je opisao kao 'vuka u janjećoj koži'.

'Dojma sam kako planiraju u potpunosti ukloniti praćenje Zemlje iz NASA-inih zadaća te ju usmjeriti na ostatak svemira. Ako zadaću praćenja Zemlje ne preuzme neka druga agencija, taj će potez imati katastrofalne posljedice po naše razumijevanje planeta na kojem živimo te nas spriječiti u spoznavanju i predviđanju našeg vlastitog utjecaja na naš vlastiti okoliš', uvjeren je Tyson.

Ipak, prognozirao je kako će budući predvodnici imati drukčiju perspektivu. 'Generacija mlađa od 30 godina ne razmišlja na taj način. Nisu još dovoljno stari kako bi bili na čelu agencija, korporacija i vlasti. Veselim se vremenu kad će preuzeti uzde. Pogotovo oni rođeni nakon 1995., godine kad smo otkrili prvi planet izvan Sunčevog sustava. Zato ih zovem generacijom Exoplanet', napisao je Tyson.

Više: Space.com