DANI LHC-a U SPLITU

U Split stiže cijela vojska uglednih fizičara

  • Autor: NJD
  • Zadnja izmjena 01.10.2010 13:51
  • Objavljeno 01.10.2010 u 11:33
splitska riva

splitska riva

Izvor: Cropix / Autor: CROPIX / Feđa Klarić

U Splitu se od 4. do 9. listopada održava međunarodna konferencija LHC Days in Split – 2010, koja se u gradu pod Marjanom održava svake dvije godine još od 1996. godine

Konferencija se bavi fizikom koja se istražuje pomoću Velikog sudarača protona (LHC) u Ženevi, a cilj joj je poticanje što većeg sudjelovanja hrvatskih znanstvenika u tom globalnom projektu. Ove godine konferencija prvi put prikazuje i fizikalne rezultate projekata LHC-a, koji je sa stabilnim radom krenuo krajem prošle godine.

Splitska konferencija je posvećena 50. obljetnici rada i djelovanja prof. dr. sc. Daniela Denegrija, koji je bio jedan od vodećih ljudi CMS kolaboracije (jedna od LHC kolaboracija, koja danas broji 3000 znanstvenika iz cijelog svijeta) te zaslužan za uključivanje hrvatskih znanstvenika u nju. Konferencija LHC Days in Split okupit će oko 100 znanstvenika iz cijelog svijeta, među kojima će biti 30-ak hrvatskih fizičara i studenata.

Otvaranje konferencije je u ponedjeljak 4. listopada u 9 sati u palači Milesi u Splitu, u čemu će sudjelovati prof. dr. sc. Michel Spiro, predsjednik CERN-ovog Vijeća, koje se sastoji od visokih predstavnika svih zemalja članica, a donosi najvažnije odluke za razvoj tog najvećeg svjetskog laboratorija, predstavnici Ministarstva znanosti, obrazovanja i sporta, rektor Sveučilišta u Splitu, prof. dr. sc. Ivan Pavić, te predstavnici Županije splitsko-dalmatinske.

Na konferenciji će sudjelovati cijeli niz hrvatskih fizičara koji rade u Hrvatskoj te nekoliko fizičara našeg porijekla koji rade u inozemstvu, gdje su postigli zavidnu karijeru te uvijek pomagali hrvatske znanstvenike (prof. dr. sc. Daniel Denegri, prof. dr. sc. Goran Senjanović, prof. dr. sc. Daniel Ferenc, prof. dr. sc. Guy Paić, prof. dr. sc. Danilo Vranić…).

U ponedjeljak 4. listopada u 20 sati u istočnim podrumima Dioklecijanove palače gradonačelnik Splita, gospodin Željko Kerum upriličit će svečani prijem za sudionike konferencije.

Najveći eksperiment na svijetu

Veliki hadronski sudarač, u čiju je gradnju uloženo oko 10 milijardi dolara, ubrzivač je fizikalnih čestica s najvećom snagom u svijetu. Nalazi se u tunelu kružnog oblika, opsega 27 kilometara, 175 metara pod zemljom nedaleko od Ženeve. Izgradila ga je Europska organizacija za atomska istraživanja radi različitih testiranja u području fizike visokih energija, a jedan od ciljeva mu je otkrivanje hipotetskog Higgsova bozona i velike obitelji novih čestica predviđenih teorijom supesimetrije. Utemeljen je i izgrađen zahvaljujući suradnji više od 10.000 znanstvenika iz više od 100 zemalja te stotina sveučilišta i laboratorija. Prvi put je pokrenut 2008, a danas, nakon nekih kvarova i popravaka, već radi na energijama većim od svih konkurentskih sudarača u svijetu.

Najzanimljivije od splitskih Dana LHC-a

Nakon otvaranja u ponedjeljak 4. listopada u 9.30 slijede dva predavanja o znanstvenim doprinosima prof. dr. sc. Daniela Denegrija te sažeci najvažnijih dosadašnjih rezultata LHC-a.

U petak 8.  listopada održat će se posebna sekcija posvećena astrofizici i kozmologiji (pregled sadašnjih rezultata i budućih projekata, potraga za izvansolarnim planetima – dr. sc. Dijana Dominis Prester sa Sveučilišta u Rijeci).

U subotu 9. listopada, zadnjeg dana konferencije, s početkom u 10 sati održat će se tri predavanja eminentnih znanstvenika o budućnosti fundamentalne fizike (budućnost LHC-a, budućnost teorijskih predviđanja, budućnost IT tehnologije u fundamentalnoj fizici).

Pregled tjedna bez spama i reklama

Prijavi se na naš newsletter i u svoj inbox primaj tjedni pregled najvažnijih vijesti!

Napiši ovdje što ti misliš o ovoj temi