ADRAS-J

U orbitu stigao satelit koji će analizirati svemirski otpad

19.02.2024 u 10:59

Bionic
Reading

Astroscaleov ADRAS-J pokušat će se spojiti s gornjim stupnjem neaktivne japanske rakete H-2A

Astroscaleova svemirska letjelica ADRAS-J, demonstracijski satelit koji bi mogao poslužiti za čišćenje svemirskog otpada u budućnosti, sada je u orbiti nakon uspješnog lansiranja s Novog Zelanda u nedjelju.

Satelit je poslan u svemir na vrhu rakete Electron iz Rocket Laba. Njegova misija, koju je odabrala Japanska svemirska agencija (JAXA) za fazu I demonstracijskog programa komercijalnog uklanjanja krhotina, pratit će susret ADRAS-J sa starim gornjim stupnjem japanske rakete koji je u orbiti od 2009. godine, piše Space.

Nakupljanje otpada u Zemljinoj orbiti kao posljedica desetljeća svemirskih letova pitanje je koje izaziva sve veću zabrinutost, a svemirske agencije diljem svijeta sve više rade na njegovom rješavanju - u mnogim slučajevima privlačeći privatne tvrtke za razvoj potencijalnih rješenja.

Jedan od najučinkovitijih načina rješavanja svemirskog smeća mogao bi biti deorbitirati ga ili premjestiti na nižu visinu kako bi mogao izgorjeti u Zemljinoj atmosferi. ADRAS-J će biti prvi koji će naciljati komad postojećeg krupnog otpada i pokušati mu sigurno prići i karakterizirati ga, oslanjajući se na podatke sa Zemlje kako bi utvrdio njegovu poziciju.

Tijekom sljedećih nekoliko mjeseci stići će do cilja i na kraju će se pokušati približiti dovoljno za snimanje slika i procjenu stanja kako bi se utvrdilo može li se ukloniti. 'ADRAS-J je službeno na dužnosti i spreman za susret sa svemirskim otpadom!' tvrtka je tweetala. 'Neka započne nova era svemirske održivosti!'