OTKRIĆE ASTRONOMA

U golemoj svemirskoj eksploziji stvarali se rijetki elementi potrebni za život

26.10.2023 u 12:14

Bionic
Reading

Astronomi su promatrali golemu svemirsku eksploziju, uzrokovanu spajanjem dviju zvijezda, koja je stvarala elemente potrebne za život

Stvaranje rijetkih kemijskih elemenata otkriveno je u drugom najsjajnijem izbijanju gama zraka (GRB), što baca novo svjetlo na to kako nastaju teški elementi.

Znanstvenici su promatrali GRB 230307A koji je nastao spajanjem dvije neutronske zvijezde u spiralnoj galaksiji udaljenoj milijardu svjetlosnih godina. Ovo je prvi put da je svemirski teleskop James Webb (JWST) promatrao spajanje dviju zvijezda, što je poznato kao kilonova.

Uz prisutnost toliko energije da može izbaciti materijal, ovaj proces stvara nove atomske jezgre u procesu poznatom kao nukleosinteza. Time nastaju neki od najtežih elemenata u prirodi poput zlata, platine i uranija. 

Nova studija, na kojoj su radili znanstvenici sa Sveučilišta Warwick i Sveučilišta Birmingham, uočila je postojanje telurija - jednog od najrjeđih elemenata na Zemlji. Ostali elementi poput joda i torija, potrebni za održavanje života na Zemlji, vjerojatno će također biti među materijalima koji su izbačeni u eksploziji.

'Ovo je važan korak u našem razumijevanju uloge spajanja binarnog sustava neutronskih zvijezda u smislu popunjavanja periodnog sustava elemenata', rekao je profesor Danny Steeghs s Odsjeka za fiziku na Sveučilištu Warwick. 

Eksplozija je promatrana uz pomoć niza zemaljskih i svemirskih teleskopa, uključujući NASA-in svemirski teleskop James Webb, svemirski teleskop Fermi Gamma-ray i opservatorij Neil Gehrels Swift. Otkrića su objavljena u časopisu Nature.