Uspješan eksperiment

U Europi je prvi puta izravno emitiran 8K signal na televizoru ravnog zaslona

  • Autor: M.S.
  • Zadnja izmjena 31.05.2019 14:13
  • Objavljeno 31.05.2019 u 14:13
Signal je u Europu stigao putem satelita Astra

Signal je u Europu stigao putem satelita Astra

Izvor: Promo fotografije / Autor: Samsung

U prvoj demo izvedbi u Europi, 8K signal izravno je emitiran na Samsungovom televizoru ravnog zaslona

Samsung, Spin Digital i SES prvi su put u Europi izravno emitirali 8K signal na televizoru ravnog zaslona. Sadržaj je emitiran putem satelita Astra. Spin Digital je za tu priliku osigurao stručno znanje kod kodiranja visokokvalitetnih 8K signala, SES širokopojasne veze, a Samsung 8K televizor ravnog zaslona koji je primao, dekodirao i izravno prikazivao signal.

'Samsung je u potpunosti predan razvoju budućeg tržišta za 8K televizore, a ova demonstracija održivosti na satelitskoj platformi SES-a važan je korak prema tom cilju', rekao je John Adam, voditelj odjela za poslovni razvoj i industrijska pitanja tvrtke Samsung Research UK.

Tehnologija kompresije postat će još učinkovitija u sljedećih nekoliko godina

Tehnologija kompresije postat će još učinkovitija u sljedećih nekoliko godina

Izvor: Promo fotografije / Autor: Samsung

U rezoluciji 7680 x 4320 piksela, 8K sadržaj sa 50 sličica u sekundi kodirala je tvrtka Spin Digital pomoću HEVC uređaja za kodiranje pri brzini prijenosa 70 Mbps, što je dovoljno za visokokvalitetno emitiranje. Zatim je taj signal prenio SES preko pojedinačnog 33 MHz transpondera koristeći DTH parametre emitiranja. Samsungov 8K Q950RB QLED televizor dijagonale zaslona 82 inča izravno je primio signal i koristio DVB-S2 parametre prijenosa.

  • +1

Ovo je Q900, Samsungov 8K televizor

Izvor: Samsung / Autor: Samsung

Kvalitetan prijenos 8K sadržaja, prikladan za emitiranje kroz više video formata, zahtijeva učinkovito kodiranje video signala i pouzdanu infrastrukturu. Iako će tehnologija kompresije postati učinkovitija u sljedećih nekoliko godina, demonstracija pokazuje da sateliti već sada mogu pouzdano osigurati brzine prijenosa potrebne za distribuciju 8K signala s jednog kontinenta na drugi.

Pregled tjedna bez spama i reklama

Prijavi se na naš newsletter i u svoj inbox primaj tjedni pregled najvažnijih vijesti!