NOVA POLITIKA

Twitch reže isplate najpopularnijim streamerima, i svi su ljuti zbog toga

23.09.2022 u 09:55

Bionic
Reading

Smanjit će isplate streamerima koji najviše zarađuju, dok se ostali ne trebaju nadati poboljšavanju sadašnjeg stanja

Twitch je ovog tjedna zabranio pojedine oblike kockanja i kockarskih partnerstava na svojoj platformi. Ali, vijesti koje sad stižu nisu tako dobre.

Najavili su, naime, kako će smanjiti isplate streamerima koji najviše zarađuju, dok se ostali ne trebaju nadati poboljšavanju sadašnjeg stanja.

Top streameri dosad su dijelili prihode od zarada s Twitchom u omjeru 70 naspram 30 u njihovu korist. Ubuduće će ta podjela vrijediti za prvih sto tisuća američkih dolara, nakon čega će Twitch početi uzimati 50 posto, koliko naplaćuje ostalim streamerima.

Nova raspodjela neće stupiti na snagu do 1. lipnja 2023. godine, a neće se ni odnositi na aktualne Twitchove ugovore.

U Twitchu kažu kako bi to trebalo potaknuti podjelu prihoda od oglašavanja. Također, kao opravdanje su naveli i porast troškova hostinga video sadržaja.

No, top streameri osjećaju se zakinutima jer smatraju kako su pomogli Twitchovoj popularnosti i uspjehu (što u toj platformi priznaju). Rezovi bi ih mogli nagnati u okrilje konkurencije poput YouTubea, gdje i dalje nude omjer podjele prihoda 70:30.

S druge strane, obični streameri su se nadali kako će podjela 70:30 postati dostupna svima. To što će najuspješniji morati odreći se većeg dijela prihoda nego dosad im ne pomaže naročito.

Oglasi na Twitchu već su problematični jer zbog njih pada broj gledatelja, a mnogi ih smatraju preagresivnima.

Uz to, Twitch je u vlasništvu Amazona, diva vrijednog bilijune dolara, pa se na rezove gleda kao suvišne i nepotrebne, čak i ako se uzme u obzir kako bi Twitch trebao postati profitabilniji i ne ovisiti o subvencijama Amazona, piše Forbes.