AURALIS SUČELJE

Trikovi kojima se može prilagoditi samo Firefox

20.11.2014 u 07:14

Bionic
Reading

Mozilla svoj preglednik s razlogom prezentira kao onaj namijenjen internautima koji žele biti u kontroli. To se ne tiče samo privatnosti, već i mogućnosti prilagodbe sučelja, čije je najznačajnije izdanje predstavljeno u travnju tekuće godine pod imenom Auralis

Najznačajnija izmjena koja je stigla s tim sučeljem je ona vezana uz izbornik u gornjem desnom kutku Firefox prozora. Niz ikonica u tom izborniku predstavlja različite opcije koje su stare verzije preglednika činile konfuznim i prezentiranim u alatnoj traci. No, najbitniji dio u svemu tome je oznaka 'Customize'. Klikom na nju korisniku se otvara novi prozor u kojem je moguće prilagoditi sadržaj izbornika, a u praksi je moguće izmijeniti sve što se vidi.

Moguće je dodati ili izmijeniti i traku za pretraživanje, a sve prilagodbe funkcioniraju na prilično intuitivan način drag'n'drop metodom. Tehnički je onemogućeno uklanjanje tek dvije stvari - same tipke za otvaranje izbornika te 'Awesome Bar' iz jasnih razloga. Dodaci za internetski preglednik Firefox se također mogu prilagođavati, posebno ako su u pitanju oni namijenjeni korištenju u Auralis sučelju.


Osim toga, 'Awesome Bar' je moguće kontrolirati i nizom kratica za brže i lakše surfanje webom. Ako se primjera radi želi tražiti samo sadržaj u korisnikovim arhiviranim stranicama, dovoljno je dodati zvjezdicu (*) nakon pojma pretraživanja. Kratice je moguće i kombinirati, a cijelu listu se može naći na službenim stranicama

Niz korisnika Firefoxa se zabrinuo oko mogućnosti Awesome Bara da izbaci sadržaj koji je već u katalogu (automatikom), no rješenje je relativno jednostavno. Svi rezultati koji se prikažu u traci se mogu ukloniti selektiranjem i pritiskom tipke Delete na tipkovnici. Ipak, valja imati na umu kako to funkcionira samo sa sadržajem koji je ranije posjećen, ne i sa arhiviranim sadržajem. Naravno, Mozilla se posebno osvrće na privatnost i sigurnost korisnika svog preglednika pa su u opcijama ponuđene i različite kontrole za to (i moguće ih je smjestiti bilo gdje za brzo aktiviranje).

Ovo je samo dio lepeze mogućnosti koju nudi Firefox, a još više trikova je moguće pronaći na izvornom linku