ZA GEJMERE I ENTUZIJASTE

Trebate malo veći monitor? Što kažete na 65-inčnog kapitalca iz Nvidije?

08.01.2018 u 12:47

Bionic
Reading

Ako ste se ikad zapitali na što bi ličili televizori napravljeni za najzahtjevnije PC-gejmere, Nvidia ima odgovor za vas. Njihov najnoviji ekran ima dijagonalu od 65 inča i opremljen je naprednom Nsync tehnologijom

Zakrivljeni monitori su ok. Veliki zakrivljeni monitori su još bolji. No zapitajte se - zašto ne bismo preskočili svo prenemaganje i konačno napravili monitor koji je zapravo televizor skrojen po mjeri PC-entuzijasta? Nvidia je o ovome razmišljala dugo vremena i na CES-u u Las Vegasu predstavila spektakularni prikaz od kojeg će se najžešćim gejmerima zavrtiti pred očima.

Riječ je o novoj klasi takozvanih 'Big Format Gaming Displays' odnosno prikaza velikih formata stvorenih za gejming (skraćeno BFGD). Novi monitori iz Nvidije dolaze sa ugrađenom G-SYNC tehnologijom koja spriječava 'lomljenje slike' pri velikom broju prikazanih sličica u sekundi, a pridužuje joj se i kompatibilnost sa Android konzolom Shield.

Televizor koji to nije

Najbolji dio? Nvidia ove divovske prikaze ne zamišlja kao zamjenu za televizor - već za PC monitor smješten na radnom stolu.

Nvidia je za ovaj pothvat potražila pomoć partnere iz ASUS-a, Acera i HP-a da izgrade futurističke monitore. Ovo je prilično zanimljiv izbor, s obzirom da niti jedan od spomenutih proizvođača nema iskustva sa izgradnjom velikih ekrana napravljenih za gejming. Svaki od monitora imat će radnu frekvenciju od 120 Hz, pozadinsko osvjetljenje punog spektra, maksimalnu svjetlinu od 1000 nita te potpunu podršku za DCI-P3 gamut boja. 

Izvor: Društvene mreže / Autor: Nvidia

Kada ih možemo kupiti?

Iako sve ovo možda ima smisla na papiru, postoji svojevrsni problemčić, a to je da većina radnih stolova nije napravljeno da na sebi ima gigantski televizor.

Kao i kod svih užasno ekskluzivnih stvari, cijena novih monitora iz Nvidije trenutno je nepoznata. Prvi BFGD na tržište bi trebali stići već ovog ljeta, kada će Nvidija objaviti detaljnije tehničke karakteristike i cijenu.

Ovo su najbolji monitori širokog ekrana Izvor: Promo fotografije / Autor: Samsung