DOBRO ŠTIVO

Tražite dobru knjigu za zimske dane? Ovo su prijedlozi Billa Gatesa

13.12.2019 u 07:21

Bionic
Reading

Od fantastike, preko povijesnih romana i savjeta za roditelje - ovo su knjige koje nam ovih praznika preporuča bivši šef Microsofta Bill Gates

Bill Gates, trenutno najbogatiji čovjek na svijetu je prošlih par mjeseci proveo čitajući beletristiku, no njegov praznički izbor uključuje samo jednu takvu knjigu. Gates je sa svijetom u najnovijem blogu podijelio svoju listu najboljih knjiga koje je pročitao u 2019. te koje bi ljudi definitivno trebali pročitati prije kraja godine. Gatesov izbor proteže se kroz nekoliko različitih žanrova od beletristike i povijesti, pa sve do roditeljstva.

Bill i Melinda Gates s kraljicom Elizabetom Izvor: EPA-EFE / Autor: ANDY RAIN

An American Marriage (Tayari Jones)

Gates je ovu knjigu pročitao nakon što mu ju je predložila kćer Jennifer. 'Jones je toliko dobra autorica da uspijeva izraziti oba glavna lika nakon što jedan od njih donese vrlo tešku odluku. Tema je vrlo teška i provokantna te me je momentalno povukla u dubine tragične ljubavne priče o Royju i Celestial.'

These Truths: A History of the United States (Jill Lepore)

'These Truths naučit će i povijesničare o nečemu novom vezanom uz američku povijest', napisao je Gates. Američki milijunaš već je nekoliko puta pohvalio Lapore zbog pametnog korištenja 'različitih perspektiva' u knjizi koja priča priču o usponu Sjedinjenih Država.

Growth: From Microorganisms to Megacities (Vaclav Smil)

Gates je Smila svojevremeno nazvao jednim od njegovih omiljenih autora te je svoje uzbuđenje vezano uz svaku novu knjigu sveučilišnog profesora iz Manitobe usporedio sa uzbuđenjem oko novog filma Star Wars. Smil u najnovijoj knjizi opisuje društvenu opsjednutost rastom kroz perspektivu svega od mikroorganizama do globalnih metropola.

Prepared (Diane Tavenner)

Diane Tavenner u ovoj knjizi koristi svoje opširno prosvjetiteljsko iskustvo kako bi objasnila način na koji treba odgajati djecu koja će u životu uspjeti nakon izlaska iz srednje škole. Gates je knjigu nazvao 'korisnim vodičem za olakšavanje i povećanje učinkovitosti cijelog procesa'.

Why We Sleep (Matthew Walker)

Gates je u novom blogu ovu knjigu opisao kao 'jedan od najzanimljivijih i najdubljih' ovogodišnjih sadržaja napisanih na temu ljudskog ponašanja. Walker, ravnatelj Centra za istraživanje ljudskog sna na UC Berkeleyju u knjizi istažuje fizički smisao sna i načine na koje pojedinac može poboljšati vlastiti san.

TEHNO PREGLED

Sjećate li ih se? Ovi Android smartfoni su definirali proteklo desetljeće

Pogledaj galeriju