NE SAMO AUTOMOBILI

Toyota ulaže milijardu dolara za razvoj umjetne inteligencije i robotike

07.11.2015 u 19:18

Bionic
Reading

Toyota je najavila kako investira milijardu dolara u nove istraživačke pogone koji će se baviti umjetnom inteligencijom i robotikom. AP izvještava kako je predsjednik Toyota Motor Corporationa, Akio Toyoda, izjavio da će njihov pogon u Silicijskoj dolini početi s radom već u siječnju sljedeće godine

Investicija će se raspodijeliti na pet godina, a dolazi povrh ranije investicije od 50 milijuna dolara za istraživanje umjetne inteligencije na Stanfordu i MIT-u. Zanimljivosti radi, Toyota ne cilja tek na razvoj inteligencije (samo) radi autonomnih automobila, već za 'svakodnevne stvari i proizvode'.

Pored izbjegavanja sudara u vožnji zahvaljujući inteligentnim automobilima, Toyota tako želi pomoći starijima i nemoćnima u svakodnevnici integriranjem AI-ja s vrhunskim robotskim rješenjima. Voditelj novog Toyotinog ogranka pod imenom Toyota Research Institute bit će Gill Pratt, koji je ranije radio na projektima DARPA-e.


Pratt je naveo i tri primjera zbog kojih je dobio motivaciju za razvoj robotike i vezanih tehnologija. Kad je bio dječak, vidio je vršnjaka na biciklu kojeg je ubio automobil. Bilo mu je teško i reći svom 83-godišnjem ocu da više ne smije voziti automobil, a godinu nakon ga je morao poslati u starački dom radi brige. Toyotu je odabrao upravo radi cilja kompanije da pomogne u takvim i sličnim situacijama.

U sklopu toga, Toyota planira zaposliti niz inženjera i istraživača, što je svakako pomak nabolje otkako se tvrtka našla u problemima nakon tsunamija iz 2011. godine.

AP