jednostavno je

Tipkajte anonimno: Mnoge aplikacije na Androidu imaju privatni način rada - znate li ga aktivirati?

09.12.2020 u 13:01

Bionic
Reading

Rad na internetu i korištenje aplikacija u hrpi slučajeva ne zahtjeva prijavu. Pobrojali smo načine na koje najpopularnije aplikacije na platformi možete koristiti u 'inkognito modu'

Sve Android verzije popularnih preglednika imaju privatni način za surfanje koji radi na isti način kao na stolnom računalu, što znači da ne sprema detalje o stranicama koje ste posjetili, stvarima koje ste pretraživali i informacijama koje ste unijeli u formulare, objašnjava Makeuseof.

Kako aktivirati privatni način u pregledniku?

Ako koristite Google Chrome, pritisnite na tri točkice u gornjem desnom kutu ekrana i birajte stavku 'New incognito tab'. Ako želite izaći iz moda, samo zatvorite karticu.

Ako imate Firefox, pritisnite na tipku s maskom u gornjem desnom kutu aplikacije. Možete birati između privatnih i normalnih kartica pritiskom an numeričku ikonicu na dnu ekrana. Ako želite da aplikacija sve prozore otvara u inkognito modu, pritisnite na meni s tri točkice, birajte Settings > Private browsing i uključiute opciju 'Open links in a private tab'.

A što sa Google Maps i YouTube?

Obje popularne aplikacije imaju svoju iteraciju inkognito moda - vodite, doduše, računa da se ovim potezom nećete sakriti od Googlea, već nećete pohraniti detalje vaših aktivnosti na telefon ili tablet.

Google Maps

Inkognito mod u Google Maps znači da možete tražiti lokacije bez njihovog pohranjivanja u Google profil. Ovo je jako korisno za planiranje privatnog putovanja zato jer spriječava druge od praćenja vašeg potencijalnog putovanja. Za aktiviranje pritisnite na svoju profilnu fotografiju ili slovo i birajte 'Turn on Incognito mode'.

YouTube

Ako hoćete gledati videe anonimno ili zaustaviti YouTube od predlaganja sadržaja koji bi vam se mogao svidjeti, Inkognito mod za YouTube na Androidu mogao bi vam biti prilično koristan. Značajku možete aktivirati pritiskom na profilnu sliku ili inicijale i biranjem opcije 'Turn on Incognito'. Inkognito mod na YouTubeu deaktivirat će se ako ne radite ništa 90 minuta (dobit ćete upozorenje). Ako ga želite deaktivirati ručno, samo kliknite na profilnu sliku.

Tipkajte anonimno na vašoj Google tipkovnici

Android pamti riječi koje pišete i automatskim ispravljanjem nastoji ubrzati vaše dopisivanje. Ponekad, doduše, ne želite da uređaj pamti termine, što se može postići ulaskom u postavke aplikacija.

SwiftKey

Microsoftov SwiftKey za Android ima izvrsni Inkognito mod koji seže u sve aplikacije za dopisivanje na vašem uređaju. Akticvirate ga tako da počnete pisati i onda pritisnete na polje s tekstom. Birajte tri točkice na desnoj strani okvira s alatom i birajte inkognito mod. Tipkovnica će promijeniti boju i ništa što pišete neće se pohraniti za buduće korištenje.

Inkognito mod će se aktivirati automatski kad se prebacite na privatni mod u pregledniku.

Gboard

Gboard nema alat kojim se možete prebaciti u inkognito mod, već se uključuje ako u Chromeu uključite privatni mod rada.

A što je s Redditom?

Reddit pohranjuje detalje o podreditima koje posjećujete i stvarima koje pretražujete kako bi vam predložio više sadržaja koji bi vas mogao zanimati. Kako bi olakšao pretraživanje po, recimo to tako, osjetljivim tematikama, Reddit je ubacio nešto pod imenom Anonimno surfanje. Privatno pregledavanje sadržaja trenutno je dostupno samo na Androidu, a aktivira se pritiskom na profilnu sliku u gornjem lijevom kutu ekrana. Pritisnite na ime i birajte 'Anonymous Browsing' iz sekcije Accounts na dnu ekrana. Anonimni pregled ugasit će se kad ga ugasite vi ili nakon 90 minuta neaktivnosti.