BIT ĆE IZMJENA

Tesla Model 3 će do izlaska i dalje izgledati kao 'svemirski brod'

05.04.2016 u 07:00

Bionic
Reading

Iako na tržište prvim kupcima stiže tek krajem 2017. godine (i to pod uvjetom da planovi Tesla Motorsa prođu neometano), potpuno električni Model 3 je u svega nekoliko dana ostvario gotovo 300 tisuća prednarudžbi. No, ono što je Tesla službeno predstavio tek je prototip. Stoga je Elon Musk otkrio neke od detalja koji će doživjeti preinake u verziji namijenjenoj serijskoj proizvodnji

Najava u dva dijela nije neka posebna novost - Musk je i prije službenog predstavljanja rekao da je ovo tek prvi pregled Modela 3 te da će se više o vozilu saznati nešto kasnije. S obzirom na hvalospjeve u medijima, ali i nevjerojatnu zainteresiranost kupaca diljem svijeta, čelnik Tesla Motorsa je odlučio podijeliti pokoji detalj nedugo nakon prvog otkrivanja.

Model 3 koji su imali priliku isprobati novinari i drugi po predstavljanju nikako nije gotov i spreman za cestu. Mnogi smatraju da je unutrašnjost jednostavno nespremna za svakodnevno korištenje, iako izgleda kao nešto 'iz svemirskog broda'. Musk je odlučio reći da će unutrašnjost ostati 'svemirska', iako je jasno da će tu biti modifikacija. Čini se da se to primarno odnosi na vidljivost instrument-ploče, tj. podataka poput brzine i sl. koji bi vrlo lako mogli skretati pažnju vozaču. No, izmijenjene će biti i kontrole poput volana. Neke glasine već sugeriraju da bi se umjesto uobičajenog HUD (Head-up-display) sustava u konačnom izdanju vozila zaslon za 'instrumente' mogao integrirati i u volan vozila...




Možda ponajviše kritike u smislu dizajna Modela 3 dobio je prednji kraj vozila. Elon Musk je naveo kako niti taj dio vozila nije finalan te da će se dorađivati s vremenom, a očekuje se i kako će se uzeti u obzir komentari i kritike. Konačni cilj je ipak da aerodinamički Model 3 bude još bolji od Modela S.

Musk je na Twitteru otkrio i kako će, baš poput opcija za Model S i Model X, i Model 3 biti dostupan u dosta izdanja i s dosta opreme. Stoga je očekivana prosječna cijena pri konačnoj narudžbi vozila viša od 40 tisuća dolara. Model 3 će u standardnom izdanju biti pogonjen električnim motorima na stražnjim kotačima, a nadoplata za AWD trebala bi biti niža od pet tisuća dolara po dostupnosti.

Bilo kako bilo, do pojave Modela 3 na tržištu ostalo je okvirnih dvije godine, pod uvjetom da ne bude problema u proizvodnji. S obzirom na zanimanje potrošača i prednarudžbe, Musk je već izjavio kako će u Tesla Motorsu morati donijeti izmjene u planovima za izradu vozila. No, te dvije godine čekanja imaju i svoju pozitivnu stranu - punionice za električna vozila bi tijekom tekuće i sljedeće godine trebale doživjeti pravi procvat i u Europi, a slično vrijedi i za službene servise.

Sada se čekaju još i prvi pravi potezi konkurencije.