ASTROFOTOGRAFIJA

Teleskop James Webb snimio je kozmički pješčani sat iza čijeg se nastanka krije - novorođena zvijezda

  • Autor: Damir Rukavina
  • Zadnja izmjena 17.11.2022 13:24
  • Objavljeno 17.11.2022 u 13:24
tportal

Izvor: Licencirane fotografije / Autor: NASA, ESA, CSA, and STScI. Image processing: J. DePasquale, A. Pagan, and A. Koekemoer (STScI)

Protozvijezda unutar tamnog oblaka L1572 snimljena je uz pomoć infracrvene kamere NIRcam, a nalazi se skrivena duboko unutar oblaka prašine i plina

James Webb snimio je svemirski kaos uzrokovan nastankom mlade zvijezde. Najnovja NASA-ina snimka u samom središtu krije protozvijezdu smještenu u oblaku prašine i plina koji podsjeća na masivan pješčani sat. Tamna crta na sredini 'vrata' sata zapravo je protoplanetarni disk - gusta nakupina plina i prašine koja će se u budućnosti možda pretvoriti u planet te je otprilike velik kao naš Sunčev sustav. Svjetlo iz protozvijezde širi se iznad i ispod diska, piše NASA.

Morat ćemo pričekati prije nego što se ovaj masivan oblak pretvori u zvijezdu. L1527 je star tek nekih 100.000 godina, što je malo u usporedbi s našim Suncem koje je staro 4.6 milijardi godina. Plavi i narančasti oblaci nastali su tijekom izbijanja materijala iz protozvijezde koji se sudara sa okolnom tvari.

Magličine šarene boje vidljive su samo u infracrvenom svjetlu te su snimljene Webbovom kamerom NIRCam. Infracrveno svjetlo je, podsjetimo, nevidljivo ljudskom oku, što Webba čini nužnim tijekom otkrivanja inače skrivenih aspekata našeg masivnog svemira. Plava su područja, nastavlja NASA, mjesta na kojima je prašina najrijeđa. Čim je oblak gušći, to manje svjetla može pobjeći, što pak stvara područja u narančastoj boji.

James Webb fotografije

Izvor: Profimedia / Autor: Xinhua / Eyevine / Profimedia

'Udarni valovi i turbulencija usporavaju nastajanje novih zvijezda koje bi inače nastale posvuda unutar oblaka. Protozvijezda je upravo zbog toga jedina takve vrste u oblaku te zbog toga na raspolaganju ima najviše tvari' piše u objavi. Protozvijezda također još nije počela stvarati svoju energiju nuklearnom fuzijom vodika.

Trenutan oblik zvijezde (pahuljaste nakupine vrućeg plina) je svega 20 do 40 posto mase našeg sunca, a ktome je i vrlo nestabilan. Snimke poput ove pored prekrasnog prizora nude i niz informacija o ranim stadijima zvijezda. Na koncu, moguće je da je i naše sunce nekad davno ovako izgledalo.

Pratite nas na društvenim mrežama:

Pregled tjedna bez spama i reklama

Prijavi se na naš newsletter i u svoj inbox primaj tjedni pregled najvažnijih vijesti!