ISTRAŽIVANJE SVEMIRA

Pogledajte kako je svemirski teleskop James Webb snimio čuvene Stupove stvaranja

20.10.2022 u 12:39

Bionic
Reading

Nova snimka bi istraživačima trebala pomoći u poboljšavanju postojećih modela stvaranja zvijezda, tako što će omogućiti preciznije brojanje novonastalih zvijezda

Svemirski teleskop američke agencije NASA-e James Webb snimio je pojedinostima bogatu snimku Stupova stvaranja, područja svemira s gustim nakupinama plina i prašine u kojem nastaju nove zvijezde.

Nalaze se u ogromnoj maglici Orla, udaljenoj 6,500 svjetlosnih godina.

Trodimenzionalni stupovi izgledaju kao veličanstvene stijene, iako nisu čvrsti. U stvari, sastoje se od hladnog međuzvjezdanog plina i prašine koji su povremeno napola providni kad ih se promatra u dijelu spektra blizu infracrvenog.

Prvi put su snimljeni svemirskim teleskopom Hubble 1995. godine.

Nova snimka bi istraživačima trebala pomoći u poboljšavanju postojećih modela stvaranja zvijezda, tako što će omogućiti preciznije brojanje novonastalih zvijezda te određivanje količine plina i prašine prisutnih u tom dijelu svemira.

Novonastale zvijezde snimljene su kamerom NIRCam. Vidljive su kao sjajne crvene sfere izvan jednog od stupova prašine.

Kad u tim stupovima nastane dovoljno nakupina plina i prašine, one se počnu urušavati pod vlastitom gravitacijom i polako zagrijavati, da bi se na kraju pretvorile u nove zvijezde.

Što se tiče linija na rubu pojedinih stupova koje podsjećaju izgledom na lavu, to su izboji iz zvijezda koje tek nastaju. Mlade zvijezde povremeno izbacuju materijal nadzvučnom brzinom, koji se potom sudara s drugim materijalom.

Povremeno to za posljedicu ima udarnu frontu koja može kreirati valovite obrasce, slične onima koje stvara čamac dok se kreće po vodi.

  • +5
Jupiterov mjesec Europa Izvor: Licencirane fotografije / Autor: NASA

Grimizni odsjaj dolazi od energijom nabijenih molekula vodika koje nastaju uslijed izboja i udara. Vidljiv je na vrhu drugog i trećeg stupa. Te su mlade zvijezde stare tek nekoliko stotina tisuća godina.

Iako se možda čini kako Webb vidi i iza Stupova stvaranja, u ovoj slici nema galaksija. Vidljiva je tek mješavina prozirnog plina i prašine, takozvani međuzvjezdani medij, koji nam u najgušćim dijelovima galaksije Mliječna staza blokira pogled prema dubljem svemiru.