NOVA ERA PROIZVODNJE

Tehnološki giganti u novoj utrci: Kako tvornice u svemiru polako postaju stvarnost

27.09.2023 u 19:25

Bionic
Reading

Do sada su javna lica nove svemirske utrke bili milijarderi poput Jeffa Bezosa i Richarda Bransona leteći u svojim raketama. No velike tehnološke tvrtke iza kulisa sve ozbiljnije razmišljaju o prvim proizvodnim linijama izvan Zemlje. Za neke novoosnovane tvrtke trenutno su najvažnija pitanja u proizvodnji: kako izgraditi dijelove računala, prikupiti matične stanice ili proizvesti lijekove u svemiru?

Grupa osnivača kaže da se to već događa, barem na razini istraživanja. NASA je dala potporu od dva milijuna dolara znanstvenicima koji žele vidjeti mogu li uvjeti nulte gravitacije pomoći u proizvodnji novih matičnih stanica i genskih terapija.

Obrambena tvrtka Northrop Grumman udružila se sa startupom koji u svemiru želi proizvoditi poluvodiče. Do kraja ovog desetljeća, kaže jedan stručnjak, koristit ćemo predmete koji sadrže neki element sa Zemlje.

'Zašto prolaziti kroz probleme proizvodnje izvan planeta?' zapitao se Jeff Bezos, ustvrdivši da bi teška proizvodnja i industrije koje zagađuju zrak mogle preseliti proizvodnju daleko od Zemlje. 'Ovo zvuči fantastično i dogodit će se', rekao je Bezos.

Pogodnosti svemira za proizvodnju

Zagovornici kažu da određeni uvjeti u svemiru, uključujući nedostatak gravitacije, niske temperature i gotovo savršen vakuum, znače da se određeni sastojci, poput kristala, mogu napraviti tako da budu bolje kvalitete nego na Zemlji, piše The Guardian.

'Svemir je puno bolje mjesto za obavljanje gotovo svih industrijskih procesa', rekao je Joshua Western, izvršni direktor Space Forgea, proizvođača svemirske tehnologije sa sjedištem u Walesu. 'Živimo na planetu na kojem smo opterećeni gravitacijom. Napravili smo pećnice, hladnjake i vakuumsku pumpu da bismo olakšali proizvodnju na Zemlji, ali ako odemo u svemir, dobit ćemo te pogodnosti - besplatno', ustvrdio je.

Farmaceutske tvrtke klade se da se novi lijekovi mogu napraviti u svemiru. Američka farmaceutska tvrtka Merck surađuje s Međunarodnom svemirskom postajom (ISS) na proizvodnji proteina u nultoj gravitaciji. Astronauti koji provode eksperimente za farmaceutskog diva otkrili su da su kristali uzgojeni za proizvodnju njegova onkološkog lijeka Keytruda manji i jednoličniji od onih uzgojenih na Zemlji.

Istraživači s Bristol Myers Squibba rekli su da testiraju kako iskoristiti resurse izgrađene izvan planeta da bi olakšali skladištenje lijekova. Robert Garmise, pomoćnik direktora znanosti o materijalima i inženjeringa u BMS-u, rekao je za trgovačku publikaciju Pharma Voice da je tvrtka 'uključena u brojna različita terapeutska područja' kao što su imunologija, fibroza, kardiovaskularne bolesti i neuroznanost.

Svemirska tvornica lijekova

Kevin Engelbert, upravitelj NASA-inog portfelja In Space Production Applications, rekao je za Guardian da je agencija surađivala s komercijalnim partnerima da bi omogućila proizvodnju izvan Zemlje otprilike od 2016. Cilj je razviti gospodarstvo u 'niskoj orbiti Zemlje' (Leo) koje će ojačati vodstvo SAD-a u svijetu tehnologije.

U srpnju je startup Varda Space Industries sa sjedištem u Kaliforniji lansirao kapsulu u Zemljinu orbitu. Namjera je bila da bude, kako je naveo portal Gizmodo, 'svemirska tvornica lijekova' te da proizvede kristale ritonavira, antivirusnog lijeka koji se koristi za liječenje HIV-a. Nakon što je zapela u orbiti, odbijen joj je povratak na Zemlju zbog sigurnosnih problema.

Naime kad je kapsula trebala sletjeti u zračnu bazu u Utahu, izvijestio je Tech Crunch, Savezna uprava za zrakoplovstvo i američke zračne snage odbile su Vardin zahtjev da se vrati na Zemlju. U izjavi je glasnogovornik FAA-e rekao da Varda nije osigurala dozvolu za ponovni ulazak prije nego što je raketirala svoje vozilo u svemir.

'FAA je 6. rujna odbila zahtjev za dozvolom za ponovni ulazak jer tvrtka nije pokazala usklađenost s regulatornim zahtjevima', dodao je glasnogovornik. Varda je službeno zatražila da FAA preispita svoju odluku 8. rujna; zahtjev je na čekanju.

Ovo je, međutim, tek početak. Godine 2031. ISS će biti povučen iz upotrebe i uronjen u vodeni grob na dnu Pacifika. Nakon toga NASA će iznajmljivati ​​prostor na komercijalnim svemirskim letjelicama. Agencija kaže da će to uštedjeti 1,3 milijarde dolara samo 2031. godine.

Tvornice izvan Zemlje

Sita Sonty je izvršna direktorica tvrtke Space Tango i surađuje s ISS-om na pružanju objekata koji podržavaju istraživanje, razvoj i proizvodnju u mikrogravitaciji. Ona kaže da će se pojavljivati ​​više šatlova u privatnom vlasništvu, a potražnja za proizvodnjom u orbiti će rasti.

'Zamislite uredski park u kojem se obavljaju svi radovi i istraživanja', rekla je. 'Nakon 2030. moglo bi ih biti četiri ili pet. To nam daje priliku da iskoristimo istraživanje i razvoj u mikrogravitaciji i da ih više izvedemo na skali u orbiti', rekla je Sonty.

Tvrtke koje proizvode izvan planeta kažu da će broj takvih proizvoda porasti do kraja desetljeća jer više neće trebati prolaziti samo kroz ISS da bi se stiglo u svemir. Što je više šatlova u privatnom vlasništvu u svemiru, to su veće mogućnosti za tvornice izvan Zemlje.

Proizvodnja lijekova u svemiru

Ljudi mogu replicirati neke od uvjeta u svemiru na Zemlji – NAS ima vlastito postrojenje za istraživanje nulte gravitacije u Clevelandu u SAD-u. No izgradnja te vrste infrastrukture košta puno novca.

'Pojavom više komercijalnih svemirskih postaja, cijena i trošak odlaska u svemir značajno će se smanjiti, kao i obavljanje ove vrste posla', rekla je Sonty. 'Na što više putovanja idemo, više možemo deponirati matičnih stanica i uzoraka lijekova da vidimo što rade u orbiti. Neće proći puno vremena i vidjet ćemo aplikacije koje su komercijalno isplative', dodala je.

Ubrzo nakon pokretanja njihove trenutačno zapele tvornice lijekova, suosnivači Varde razgovarali su s CNBC-jem o svojim ambicioznim planovima za njihovu proizvodnju u svemiru.

Will Bruey, izvršni direktor Varde, rekao je da je plan lansirati četiri kapsule u svemir svakih šest mjeseci, počevši od one koja se sada drži u orbiti. Najvažnije je da jedna od te četiri misije uspije, rekao je Bruey, a ako ne bude tako, 'onda, iskreno, više ne zaslužujemo imati svemirsku tvrtku', ustvrdio je.