TEHNOLOŠKI GIGANT

Od startupa iz garaže do najpoznatije web tražilice: Googleovih 25 godina

27.09.2023 u 11:13

Bionic
Reading

Prije 25 godina, 1998., dva studenta sa Sveučilišta Stanford, Larry Page i Sergey Brin, došla su na ideju stvaranja internetske tražilice koja bi organizirala web stranice i pritom ih rangirala. Dijelili su tada sličnu viziju: učiniti World Wide Web pristupačnijim mjestom, a kad je stvar postala ozbiljnija, preselili su se iz studentskih soba u garažu, prvi Googleov ured. U početku nazvan BackRub, startup je izrastao u jednu od najvrjednijih i najutjecajnijih svjetskih kompanija - Google. Ime je izvedeno iz riječi 'googol'; naziv za broj u kojem iza jedinice kojeg slijedi 100 nula

Googleove proizvode, uključujući Gmail i pretraživanje, sada koriste milijarde ljudi, a njegovi suosnivači, Larry Page i Sergey Brin, ubrajaju se među najbogatije ljude na svijetu. I danas doista bez Googlea gotovo pa ne možemo zamisliti naše živote, i to ne samo zbog tražilice, jer Google čine i usluge kao što su Gmail, Google Maps, YouTube, Android.

Pageovu i Brinovu viziju vrlo brzo je prepoznao osnivač Sun Microsystesa Andy Bechtolsheim koji je u najpoznatiju tražilicu uložio je 100.000 dolara godine kad je pokrenuta, a 1999. Google je primio investiciju od 25 milijuna dolara od Sequoia Capitala, piše Reuters.

Do kraja 1999. Google je dnevno obrađivao više od tri milijuna upita za pretraživanje te ubrzo postao tražilica broj jedan, bez značajnijih konkurenata.

Kada je Googleov rođendan?

Google je osnovan 4. rujna 1998., no tvrtka je počela slaviti svoju obljetnicu 27. rujna 2005. nakon objave da se mijenja način na koji je indeksirala stranice. Osnovali su 2015. tvrtku Alphabet Inc. koja služi kao holding kompanija i konglomerat s direkntim posjedovanjem nekoliko tvrtki u vlasništvu Googlea, uključujući i sam Google.

U lipnju 2000. Google je postao zadana tražilica za Yahoo, jednu od najpopularnijih web stranica u to vrijeme. Pokrenuli su u listopadu te godine AdWords, online platformu za oglašavanje koja je postala srž poslovanja tvrtke.

U travnju 2004. krenuli s testiranjem Gmaila. Godinu kasnije, u veljači 2005., preuzeli su Google karte i operativni sustav Android. Te su godine pokrenuli i Google Talk, 2006. kupili YouTube za 1,65 milijardi dolara, a 2007. najavili akviziciju dobavljača web oglasa DoubleClick za 3,1 milijardu dolara. Godina 2004. bila je važna za tvrtku jer je tada izašla na burzu s jednom od najiščekivanijih inicijalnih javnih ponuda dionica u povijesti tehnologije, čime su označili prelazak iz startupa u veliku tvrtku.

Lansirali su i prvi Pixel pametni telefon, najavili preuzimanje analitičkog startupa Looker i Fitbita. U siječnu 2010. lansirali su pametni telefon Nexus One, a iste godine testirali su svoja prva samovozeća vozila s malom flotom automobila Toyota Prius u Kaliforniji. Danas robotaksiji tvrtke Waymo koja je dio Googleova Alphabeta prevoze putnike u samovozećim automobilima. Godine 2011. pokrenuli Google+ koji je ugašen 2018., a 2021. niknuo je Google Glass. Prezeli su i tvrtku za umjetnu inteligenciju DeepMind, u koju kontinuirano ulažu, pa su 2023. u ožujku predstavili generativni chatbot koji pokreće AI - Bard.

Doduše, nije sve teklo baš tako glatko jer se u zadnjih nekoliko godina suočavaju s pritiscima i problemima privatnosti, antimonopolskih pitanja i prikupljanja podataka, zbog čega su nanizali nekoliko tužbi.

Google Doodle

Četvrt stoljeća odlučili su obilježiti posebnim ukrasima i posebnim Google Doodleom, zamijenivši slova 'o' s brojkama 25. Ako otvorite Googleovu tražilicu ili Google prevoditelj te upišete 'happy birthday', konfeti će početi 'pljuštati' po Googleovom zaslonu. Rođendanski Google Doodle tako odaje počast Googleovoj evoluciji logotipa.

Koji je bio prvi Google Doodle?

Prvi Google Doodle pojavio se nedugo nakon Googlea. Bilo je to prilično jednostavno – čovječuljak iznad loga tražilice 1998. kada su suosnivači Larry Page i Sergey Brin uzeli slobodne dane kako bi otišli na Burning Man Festival, piše USA Today.

Od tada je stvoreno više od 5000 jedinstvenih Google Doodle crteža, od Valentinova do godišnjice sladoleda 2011. Sada je tim inženjera i ilustratora, zvanih doodleri, odgovoran za razne Google Doodle crteže.

Google nastavlja dominirati tržištem pretraživanja na stolnim računalima s 83,49 posto tržišnog udjela.