potrošačka elektornika

Tehno noviteti uoči sajma IFA: OLED je ključna tehnologija ove sezone

01.09.2022 u 09:37

Bionic
Reading

Najveći sajam potrošačke elektronike otvara se sutra, 2. rujna, nakon tri godine napokon u punom obimu. Uoči sajma, velike kompanije predstavile su novitete s kojima šire svoju tržišnu ponudu

Nakon tri godine, sutra, 2. rujna napokon se u Berlinu otvara najveći europski sajam potrošačke elektronike – IFA u svome punom obimu. Sajam je pauzirao prošle godine, a prije dvije godine bio je simbolično otvoren, samo sa novinske izvjestitelje i to u dva poluprazna paviljona

S obzirom na neizvjesnu tržišnu situaciju, mnoge kompanije su i prije samoga otvaranja požurile predstaviti nove proizvode kako bi preduhitrile eventualno novo razbuktavanje pandemije, ekonomsku krizu ili neželjene efekte ratnih zbivanja u Ukrajini.

Tako je TP Vision, nositelj licence za Philipsove brendove temeljene na zvuku i slici lansirao novi asortimana Ambilight TV-a koji čine Philips OLED+937, Philips OLED+907 model opremljen Bowers & Wilkins zvučnicima te novi Mini-LED set.

OLED+937 jedan je od prvih modela koji ima Philipsovu tehnologiju Ambilight Next Generation koja umjesto da dijeli stražnje LED diode u skupine, sada omogućuje individualnu kontrolu svake LED diode kako bi se ponudio širi raspon boja i preciznije podudaranje sa slikom na ekranu. Također, nudi iskustvo igranja na konzolama s namjenskom trakom s postavkama igre na zaslonu i novom značajkom VRR Shadow Enhancer dizajniranom za optimizaciju performansi igranja u odnosu na brzinu osvježavanja panela.

Kućište zvučnika i dalje je integrirano kao dio TV postolja. Novi daljinski upravljač uključuje pozadinsko osvjetljenje kojim se upravlja pokretom.

  • +5
IFA Berlin Izvor: Ostale fotografije / Autor: NN

OLED+907 poboljšava i popularan format originalnog modela OLED+903 diskretnom integracijom zvučnog sustava Bowers & Wilkins (80 W) sa šest prednjih pogona koji ciljaju izravno u slušatelja u namjenskom rasporedu lijevo, sredina, desno (LCR). Dubok i precizan zvuk pruža veliki, straga postavljen subwoofer.

Na konferenciji za medije rečeno je i da će mini LED tehnologija dodatno obogatila vrhunsku ponudu TP Visiona za Philips će proširiti broj veličina Mini-LED zaslona s dodatkom verzije od 55” uz već postojeće modele u veličinama 65” i 75”.

Philips je također predstavio nove slušalice iz linije GO. Kao partner utrke Wings for life, dizajnirao je slušalice koje zvuk primaju s malim panelima koji se pričvršćuju kraj uha, dok se uhom slušaju zvukovi iz prirode za vrijeme trčanja ili drugih aktivnosti.

Lenovo je također predstavio nekoliko novih proizvoda: laptop ThinkPad X1 Fold s Intelovim U9 i7 procesorom 12. generacije, 32 GB memorijom, mogućnošću pohrane do 1 TB, brzim punjačem i preklopom. Također, predstavio je novi klasični Ideapad, radnu stanicu ThinkCentre, novi ThinkBook, kao i naočale T1 s micro OLED zaslonima.

OLED će očito biti jedna od ključnih riječi na ovogodišnjem sajmu koji se održava u Berlinu, jer je i Asus jučer predstavio Zenbook 17 Fold OLED (UX9702), prvo 17,3-inčno sklopivo OLED prijenosno računalo na svijetu.

Ovo računalo s certifikatom Intel Evo, kao i Lenovov model, nudi korisnicima dvije veličine OLED zaslona. Višestruki svestrani načini korištenja — stolno računalo, prijenosno računalo (s Bluetooth tipkovnicom), prijenosno računalo (s virtualnom tipkovnicom) i tablet omogućeni su sklopivim dizajnom a svaki zaslon se dodatno može podijeliti u više prozora i rasporediti sadržaj. Uređaj teži samo 1,5 kg bez tipkovnice, odnosno 1,8 kg s njom.