BAR NEŠTO

Tehno divovi objavljivat će što daju špijunima

29.01.2014 u 12:17

Bionic
Reading

Američke vlasti dogovorile su se sa skupinom velikih tehnoloških kompanija oko toga što smiju objaviti vezano uz podatke svojih korisnika koje moraju podijeliti s obavještajcima

Svakih šest mjeseci moći će objavljivati izvješća o tome koliko tisuća zahtjeva za predajom podataka su primili, kao i koliko je korisničkih računa njima bilo obuhvaćeno, također u tisućama.

Objave neće smjeti biti precizne i u nekim slučajevima morat će biti objavljene s odmakom od šest mjeseci. Taj će odmak potrajati i do dvije godine za podatke prikupljene putem programa koje će NSA tek razviti.


Žele li objavljivati preciznije informacije o količini podataka koje daju vlastima, tehno divovi će morati biti više neodređeni o kakvom je tipu podataka riječ. S druge strane, moći će znatno više nego dosad reći o tome koliko je ljudi bilo pod nadzorom, što su obavještajne agencije dosad bile vrlo nespremne podijeliti s javnošću.

Dogovor se također odnosi i na telekom operatore, koji dnevno isporučuju snimke svih poziva u SAD-u. Time je okončano višemjesečno natezanje tih tvrtki i američke obavještajne zajednice pred tajnim sudom koji se bavi pitanjima nadzora i praćenja.

Dogovor je, između ostalog, rezultat i pritiska koalicije Reform Government Surveillance, u kojoj su Google, Yahoo, Microsoft, Facebook i Linkedin, na predsjednika Baracka Obamu i njegovu vladu, ali i niza objavljenih dokumenata koje je javnosti predočio zviždač Edward Snowden, piše Guardian