razbijač valova

Svjetsko čudo u riječkoj marini: Hrvatska inovacija razbija valove te crpi energiju iz Sunca i mora

28.03.2020 u 21:27

Bionic
Reading

Kako funkcionira sustav koji je pobrao nagrade na najvećim svjetskim skupovima izumitelja i inovatora, Pokrajčići su odlučili provjeriti u praksi - nizove Razbijača valova postavili su u moru kod Rijeke, u tamošnjoj marini Porto Baroš

Razbijač valova, izum zagrebačke tvrtke Jel-Tom, iza koje stoje otac i sin Frano i Tomislav Pokrajčić, izumitelji i inovatori podrijetlom iz Tomislavgrada, pobire nagrade na svim skupovima inovatora na kojima se pojave, od Njemačke i Ženeve do Silicijske doline i Azije.

Razbijač valova zamišljen je kao barijera koja će luke i plaže štititi od udara velikih valova. Sustav radi na principu povezanih zračnih jastuka koji plutaju na površini mora. Valovi udaraju o zračne jastuke, slamaju se te gube na veličini i snazi.

Kako sustav funkcionira, Pokrajčići su odlučili provjeriti u praksi. U prošli ponedjeljak prve nizove svojih Razbijača valova postavili su u moru kod Rijeke, u tamošnjoj marini Porto Baroš.

'Sustav smo počeli postavljati u sedam ujutro i posao smo dovršili oko sedam navečer', kaže Tomislav Pokrajčić. Angažirani su i ronioci koji su pomogli da se dva segmenta, dugačka po 15 metara, namjeste i učvrste.

Razbijači su osvijetljeni iz sigurnosnih razloga, kako bi bili vidljivi i noću. A da svijetle, vidi se i iz obližnje Opatije.

Razbijači valova u riječkom će akvatoriju ostati sljedećih šest mjeseci. Hrvatski hidrografski institut iz Splita na njih je postavio razne instrumente kojima svakodnevno mjere jačinu i brzinu valova.

'Žele precizno izmjeriti koliku jačinu udara vala naš sustav može izdržati te koliko će se pritom smanjiti veličina i jačina vala na putu do obale', objašnjava Pokrajčić, zahvaljujući Rajku Jurmanu iz Lučke uprave Rijeka koja je podržala projekt.

No tu nije kraj eksperimentima. Na Razbijače valova postavit će se i generatori koji bi trebali iskoristiti jačinu vala i njegovu snagu pretvoriti u električnu energiju.

U međuvremenu, na sustav su postavljeni solarni paneli, zahvaljujući kojima već sada svijetli noću, a pomoću senzora sam se navečer pali i ujutro gasi.

  • +3
Razbijač valova Izvor: Ostale fotografije / Autor: Tomislav Pokrajčić

'Kad sve bude gotovo i izmjereno, sustav će braniti luke od udara valova i istovremeno proizvoditi električnu energiju od Sunca i sile mora', najavljuje Pokrajčić. Onda bi napokon trebala krenuti i serijska proizvodnja sustava zaštićenog u 159 zemalja svijeta. Kupci su se već najavili i ima ih sa svih strana svijeta, naročito iz zemalja u kojima su valovi veliki.

Pokrajčići ne miruju i već spremaju neke nove ideje, o kojima će se ubrzo čuti, čim opet krene sezona sajmova izumitelja i inovatora.