DANI LHC-a POD MARJANOM

Svjetski znanstvenici u Splitu o Higgsu, CERN-u, svemiru…

01.10.2012 u 12:07

Bionic
Reading

U organizaciji splitskog Sveučilišta od 1. do 6. listopada održat će se međunarodna konferencija 'LHC Days in Split – 2012', koja se svake dvije godine odvija u tom gradu, u palači Milesi, već od 1996. godine

Konferencija se bavi fizikom koja se studira na Velikom sudaraču protona (LHC) u Ženevi, a jedna od ideja joj je poticanje što većeg sudjelovanja hrvatskih znanstvenika u ovom globalnom projektu. Ove godine konferencije prvi put predstavlja i vrlo zanimljive rezultate povezane s otkrićem novog bozona, kao i ostale rezultate iz dvije godine rada LHC-ovih detektora (Pogledajte na web stranici) http://lhc2012.fesb.hr/.

Skup je otvoren u devet sati u Palači Milesi u Splitu, a svoje sudjelovanje na svečanosti, među ostalima, najavili su prof. dr. sc. Felicitas Paus, direktorica za međunarodne odnose CERN-a, prof. dr. sc. Saša Zelenika, pomoćnik ministra za znanost, Ante Sanader, dipl. ing., Župan Splitsko-dalmatinske županije, Anđelka Visković, prof., zamjenica gradonačelnika Grada Splita, te domaćin prof. dr. sc. Ivan Pavić, Rektor Sveučilišta u Splitu.

Od predavanja široj bi publici posebno mogla biti zanimljiva sljedeća predavanja:

- nakon otvaranja u ponedjeljak, 1. 10. u 9,20, slijedi predavanje prof. dr. sc. Felicitas Paus pod nazivom 'CERN: Science without Borders' te zatim nekoliko predavanja poznatih svjetskih fizičara o statusu i najnovijim rezultatima CERN-ovih eksperimenata.

- u ponedjeljak poslijepodne, s početkom u 15 sati, slijedi niz predavanja s najnovijim rezultatima potrage za Higgsovim bozonom, uz naglasak na otkriće nove čestice koja bi mogla biti dugo traženi Higgsov bozon.

- u petak, 6. 10. poslijepodne, održat će se posebna sekcija posvećena astrofizici, astročestičnoj fizici i kozmologiji.

- u petak predvečer, s početkom u 18,30, prof. dr. sc. Andre Brahic iz Saclaya iz Francuske održat će znanstveno-popularno predavanje na temu potrage za planetima izvan Sunčeva sustava.