ČEKAJ, ŠTO...?

Švicarca tužili zbog lajkanja objave na Facebooku

06.04.2017 u 08:21

Bionic
Reading

Trebate li biti pravno odgovorni zbog lajkanja, dijeljenja i retvitanja sadržaja kojeg bi netko mogao smatrati uvredljivim? 'Ne' se čini razumnim odgovorom, ali ne misle svi tako

Pred sudom u Švicarskoj po prvi put se našao slučaj u kojem je netko tužen zbog lajkanja na Facebooku. Optuženi, 45-godišnji Švicarac iz Zuricha, mora odgovarati zbog toga što je lajkao objave na Facebooku kojima je tužitelj prozvan zbog antisemitizma. Drugim riječima, tužili su ga zbog toga što je lajkao nešto što je netko drugi objavio.

Sudska parnica posljedica je drame online koja se odigrala u zajednici zagovornika prava životinja u toj alpskoj zemlji. U usijanoj raspravi našle su se i objave u kojima je Erwin Kessler, predsjednik udruge za zaštitu životinja Verein gegen Tierfabrieken (VgT), optužen za antisemitizam i rasizam.

Optuženi je lajkao, ne i objavio, osam objava u kojima se tvrdi kako je Kessler rasist. Iza objava stoje druge skupine za zaštitu životinja koje nastoje odvratiti zainteresirane od suradnje s VgT-om zbog Kesslerove prijašnje povezanosti s neonacistima i negirateljima holokausta.

Kesslerovi odvjetnici tvrde kako je lajkanjem objava optuženi sadržaj učinio vidljivijim većoj skupini ljudi te kako je time namjeravao nanijeti štetu Kessleru bez opravdanog razloga. Parnica je trebala početi 3. travnja, ali je odgođena pa ćemo morati pričekati kako bi vidjeli s kakvom će obranom optuženi izaći, kao i kako će sud reagirati na cijeli slučaj.

Švicarski mediji nagađaju kako će se vjerojatno osloniti na presude protiv Kesslera zbog rasne diskriminacije, ne bi li pokazali kako je optuženi imao opravdanje za svoje postupke. 

U Švicarskoj je prošle godine novinar oslobođen optužbe zbog retvitanja uvredljivih komentara. U obrazloženju je navedeno kako redistribucija tvitova nije kazneno djelo.

Više: Next Web