POTRAŽITE UMJETNU ZVIJEZDU

Svemirska postaja noćas prolazi točno iznad Hrvatske

31.05.2011 u 15:31

Bionic
Reading

Posljednjih dana noćno nebo nad Hrvatskom redovno pred jutro para svjetlost Međunarodne svemirske postaje (ISS)

Stanicu je u ponedjeljak posljednji put napustio NASA-in raketoplan Endeavour, a svemirski se par lijepo mogao vidjeti teleskopima iz Hrvatske.

Kliknite za uvećanje

Bila je to vjerojatno i posljednja povijesna prilika da se neki shuttle u svemiru snimi iz naše zemlje.

No ako niste iskoristili mogućnost da vidite ili ovjekovječite ISS i raketoplan zajedno, još uvijek možete odvojiti dio noći da pogledate stanicu u njezinu punom sjaju. Postaja će iz Zagreba ujutro 1. lipnja postati vidljiva u tri sata i 55 minuta na visini od 18º iznad horizonta. Najsjajnija će biti u tri sata i 57 minuta kada će se nalaziti na visini od 72º pri azimutu od 144º jugoistočno. U tom trenutku bit će udaljena oko 362 km.

U ovih nekoliko minuta sjaj ISS-a, koji će kliziti nebom poput lutajuće zvijezde, ubrzano će rasti, dosegnuti maksimum i potom ponovno blijedjeti.

Ako imate fotografski aparat sa stativom i teleobjektivom, nemojte propustiti priliku.

Želite li je potražiti na nebu, pomoći će vam gornji grafički prikaz koji nam je poslala zvjezdarnica Vidulini na kojem je označeno kretanje ISS-a među zviježđima. Na drugom (dolje desno) vidi se putanja po kojoj će se postaja kretati iznad Hrvatske.

Kliknite za uvećanje

Međunarodna svemirska postaja je umjetni satelit koji se kontinuirano gradi u orbiti na prosječnoj udaljenosti od oko 353 km od Zemlje. Na svojem putovanju kreće se brzinom od oko 7.706 metara u sekundi. Za puni krug oko našeg planeta treba joj 91 minuta.

Njezin prvi dio Zarya u svemir je lansiran u studenome 1998. godine na ruskoj raketi Proton. U izgradnji stanice sudjeluju brojne svemirske agencije – kanadska CSA, europska ESA, japanska JAXA, američka NASA i ruska RKA. Neprekidno je nastanjena, a članovi posade na njoj provode brojna znanstvena istraživanja. Radovi konstrukcije trebali bi biti dovršeni sredinom 2012.