RAČUNALNA SIGURNOST

Sve što morate znati o hakerskom napadu na eBay

22.05.2014 u 09:51

Bionic
Reading

U jednoj od najvećih cyber pljački dosad zabilježenih ukradeni su podaci milijuna korisnika eBaya - kućne i adrese e-pošte, lozinke, brojevi telefona i datumi rođenja. Kakve su posljedice moguće?

Vjeruje se kako su hakeri upali u eBayeve baze podataka pomoću manjeg broja zaposleničkih korisničkih računa još tijekom veljače i početkom ožujka.


Zasad nema dokaza da su korisnički profili upotrijebljeni za neovlaštene aktivnosti. No, moguće je kako će ukradene podatke hakeri koristiti za krađu identiteta i lažno predstavljanje.

Nije još jasno kako je napad izveden, kao ni zašto je eBayu trebalo toliko dugo da upozori svoje korisnike.

Tvrtka je upad priznala tek prije dva tjedna te od korisnika svojih usluga zatražila promjenu lozinki, priznavši kako su kompromitirane baze podataka s enkriptiranim lozinkama i drugim nefinancijskim podacima.

Kako ljudi često koriste istu lozinku za pristup različitim servisima, uključujući i bankarske usluge, potrebno je zamijeniti lozinku kako hakeri ne bi dobili pristup i u njih te napravili još veću štetu.

PayPal, čiji je eBay vlasnik, navodno nije bio zahvaćen napadom. Istraga je u tijeku. Osim policije, angažirani su i stručnjaci za računalnu sigurnost.

eBay ima 128 milijuna aktivnih korisnika. Prošle godine ostvarili su 1,1 bilijuna kuna prometa.

Izvor:Daily Mail