UDRUGA RODA TVRDI

Svako drugo dijete u Hrvatskoj nije vezano u automobilu

09.06.2015 u 11:07

Bionic
Reading

Iako svoje istraživanje Roditelji u akciji - RODA nisu proveli u suradnji s nekom nadležnom institucijom, Prometnim fakultetom, HAK-om ili MUP-om zaključuju da je situacija u prometu u ovom segmentu najblaže rečeno katastrofalna

U svibnju ove godine volonteri udruge Roditelji u akciji – RODA su u devet hrvatskih gradova proveli istraživanje o stanju sigurnosti djece u automobilima. Istraživanje je provedeno u Vinkovcima, Osijeku, Sv. Ivanu Zelini, Krapini, Zagrebu, Zaprešiću, Rabu, Dubrovniku i Zadru te je obuhvatilo 1.320 automobila s ukupno 1.764 djece.

Kratko smo telefonski razgovarali sa suvoditeljicom Rodinog programa Sigurno u autosjedalici Lanom Pervan koja nam je na upit tko je od stručnjaka sudjelovao u ovom istraživanju izjavila: ‘Nitko od nadležnih nije sudjelovao u našem istraživanju, oslonili smo se na naše nezavisne stručnjakinje’.

Istraživanje je provedeno promatranjem djece i drugih putnika u automobilima u tipičnom subotnjem danu. Promatrači su bilježili jesu li djeca i osobe na prednjem sjedalu vezani i kojim sustavom (u autosjedalici koja se postavlja suprotno smjeru vožnje, u autosjedalici koja se postavlja u smjeru vožnje, na pomoćnom postolju ili sigurnosnim pojasom). Istraživanje nije bilo usmjereno na pitanje jesu li djeca koja su vezana i pravilno vezana.

Djeca koja su vezana, ali ne sustavom koji odgovara njihovom uzrastu su pretežno dojenčad, vezana prerano u autosjedalici u smjeru vožnje te djeca predškolske i rane školske dobi, vezana prerano samo sigurnosnim pojasom.

Unatoč tome, dobra je vijest da su djeca koja jesu vezana, u najvećem broju slučajeva vezana sustavom koji odgovara njihovom fizičkom razvoju (83 posto).

Važno je napomenuti da, nažalost, postoje roditelji koji još uvijek nisu svjesni da je dijete koje se prevozi u naručju druge osobe u potpunosti nezaštićeno, dok drugi pak, unatoč tome što posjeduju autosjedalicu za dijete, odlučuju se ne zaštiti ga i to tako da dijete postave, ali ga ne vežu u autosjedalicu.

Rezultati istraživanja Udruge također pokazuju da je samo dvoje od svakih troje vozača i odraslih suvozača vezano sigurnosnim pojasom.

Unatoč poraznim rezultatima ovog istraživanja koji pokazuju da je svako drugo dijete, a u nekim krajevima Hrvatske i više od dvije trećine djece, potpuno nezaštićeno u automobilu, ipak postoje naznake pomaka na bolje.

Samo tijekom 2014. godine u svojstvu putnika je ozlijeđeno ili poginulo više od 500 djece. Međutim, taj broj je za više od 30 posto manji od broja stradale djece prije samo šest godina, kad je, po podacima Rodinog istraživanja 2009. g, više od 60 posto djece bilo u potpunosti nevezano, a svega 28 posto vezano odgovarajućim sustavom.

Cijeli izvještaj udruge Roditelji u akciji - RODA možete pročitati preko ovog linka, a ujedno vas pozivaju na besplatni pregled autosjedalica ove nedjelje, 14. lipnja 2015. u Zagrebu, na parkiralištu MUP-a, Heinzelova 98, od 10 do 12h.

Podržavamo akciju RODE, no cijela stvar dobila bi dodatno na težini da su u istraživanje bili uključeni i prometni stručnjaci.