POGLED U BUDUĆNOST

Superračunalo predviđa revolucije

  • Autor: M. W.
  • Zadnja izmjena 12.09.2011 11:34
  • Objavljeno 12.09.2011 u 11:04
LIBIJA

LIBIJA

Izvor: Reuters / Autor: Reuters

Nahranite li superračunalo vijestima, moći ćete predvidjeti velike događaje, tvrdi američki znanstvenik

Studija, koja je obuhvatila milijune članaka, ocrtala je opadanje nacionalnog raspoloženja prije nedavnih revolucija u Libiji i Egiptu, piše BBC

Iako je analiza obavljena retrospektivno, isti postupak mogao bi biti upotrijebljen za predviđanje nadolazećih sukoba.

Istraživanje koje je predvodio Kalev Leetaru sa Sveučilišta u Illinoisu obuhvatilo je širok raspon izvora, među kojima su bili servisi što prate lokalne medije diljem svijeta te online dostupne arhive, poput one New York Timesa.

Tako je skupljeno više od 100 milijuna članaka. Analiziralo ih se temeljem dva glavna mjerila: raspoloženja (jesu li vijesti dobre ili loše) i lokacije (gdje se događaju i gdje se nalaze sudionici).

Superračunalo je prepoznavalo raspoloženje  tražeći riječi poput 'užasno', 'zastrašujuće' ili 'lijepo'. Lokaciju je određivalo prema spominjanju mjesta (recimo, Kairo), što bi pretvaralo u koordinate koje se mogu iscrtati na zemljovidu.

Analiza elemenata članaka iskorištena je za stvaranje mreže sa 100 trilijuna odnosa.

Podaci su ubačeni u superračunalo SGI Altix, poznatije po nazivu Nautilus, smješteno na Sveučilištu u Tennesseeju. Njegovih 1024 jezgri Intel Nehalem imaju 8,2 teraflopa procesorske snage.

Temeljem posebnih upita, Nautilus je napravio grafikone za različite zemlje koje su iskusile arapsko proljeće.

U svakom obrađenom slučaju prikupljeni rezultati pokazali su značajan pad raspoloženja, kako u samoj zemlji, tako i u izvješćima o njoj.

U Egiptu je tako raspoloženje dramatično palo početkom ove godine, malo prije ostavke tadašnjeg predsjednika Hosnija Mubaraka. Tako niska razina raspoloženja zabilježena je samo dva puta u zadnjih 30 godina - kada su američke snage bombardirale iračke 1991. godine u Kuvajtu te 2003, kada su zauzele tu zemlju.

Leetaru procjenjuje da njegov sustav bolje prikuplja obavještajne podatke od američke vlade. 'Predsjednik Obama dugo je podržavao Mubaraka, što znači da su obavještajne procjene govorile da će ostati na vlasti. Moguće da je to zato što su ih radili stručnjaci koji zadnjih 30 godina proučavaju Egipat, a tijekom tog razdoblja Mubaraku se nije dogodilo ništa', rekao je.

Slični padovi raspoloženja zabilježeni su prije revolucije u Libiji i prije ratova u bivšoj Jugoslaviji  90-ih. Saudijska Arabija, dosad uspješna u suzbijanju revolucije, iskusila je uspone i padove, ali ne istog intenziteta kao zemlje u kojima se dogodio prevrat.

Analiza globalnih medijskih izvješća dala bi, uvjeren je Leetaru, i važne tragove o lokaciji Bin Ladena. Zemljopisne informacije dosljedno su ga smještale na sjever Pakistana, iako je samo jedno izvješće spomenulo grad Abotabad, gdje je na kraju i pronađen.

Sustav radi vrlo slično kao algoritmi koji se bave predviđanjem ekonomskih kretanja. Idući korak bit će poboljšanje rezultata vezanih uz zemljopisnu lokaciju, kao i interakciju pojedinih skupina.

Pregled tjedna bez spama i reklama

Prijavi se na naš newsletter i u svoj inbox primaj tjedni pregled najvažnijih vijesti!

Napiši ovdje što ti misliš o ovoj temi