znastvenici u sto čuda

Supermasivna crna rupa u središtu naše galaksije svijetli sjajnije no ikad, ali nitko nema pojma zašto

  • Autor: Mladen Smrekar
  • Zadnja izmjena 16.08.2019 12:02
  • Objavljeno 16.08.2019 u 12:02
Umjetnički prikaz supermasivne crne rupe okružene vrtlogom materijala koji upada u nju

Umjetnički prikaz supermasivne crne rupe okružene vrtlogom materijala koji upada u nju

Izvor: Licencirane fotografije / Autor: NASA

U supermasivnoj crnoj rupi u središtu Mliječnog puta obično se ne događa ništa no iznenada je šokirala astronome dosad neviđenom eksplozijom infracrvene svjetlosti

Najbliža supermasivna crna rupa na Zemlji, zvana Strijelac A*, ili Sgr A*, iznenada je 13. svibnja postala čak 75 puta svjetlija od normalne duž skoro infracrvenog područja svjetlosnog spektra, otkrili su znanstvenici. Bio je to najsvjetliji bljesak u 20 godina promatranja crne rupe - i dvostruko svjetliji od bilo kojeg prethodno snimljenog bljeska.

'Crna rupa bila je tako svijetla da sam je isprva pogrešno smatrao zvijezdom S0-2, jer nikada nisam vidio Sgr A* tako svijetlu', ispričao je Tuan Do, astronom i vodeći autor rada za ScienceAlert. 'Odmah sam znao da se s crnom rupom vjerojatno događa nešto zanimljivo.'

Novi nalazi 'pomiču granice trenutnih statističkih modela' i sugeriraju da znanstvenici ne poznaju dovoljno središnju crnu rupu naše galaksije, zaključeno je u izvještaju koji još čeka znanstvenu valorizaciju.

Znanstvenici misle da svaka galaksija ima posebno gustu supermasivnu crnu rupu u svom središtu. Blizina Sgr A* znanstvenicima olakšava proučavanje crne rupe. Tim koji je otkrio ovaj neviđeni sjaj promatrao je Sgr A* četiri noći infracrvenom kamerom u opservatoriju Keck na havajskom otoku Mauna Kea.

Nadali su se da će testirati Einsteinovu teoriju opće relativnosti promatrajući kako crna rupa guta svjetlost obližnje zvijezde. Dobili su ono što su tražili, a kao bunus vidjeli su i nikad viđeni infracrveni bljesak. Istraživači nisu sigurni o čemu je točno riječ.

Snažna svjetlost iz supermasivne crne rupe zbunjuje znanstvenike

Snažna svjetlost iz supermasivne crne rupe zbunjuje znanstvenike

Izvor: Licencirane fotografije / Autor: NASA

U crnim rupama materija se sakuplja u maleni prostor, dajući im izuzetno snažnu gravitaciju; na primjer, Sgr A* ima masu četiri milijuna Sunca. Iz crne rupe ne može pobjeći ni svjetlo pa istraživači promatraju infracrveno ili rendgensko svjetlo koje zrači iz crne rupe i isprepliće s okolnim plinovima i zvijezdama.

Istraživači misle da bi takva interakcija mogla izazvati ovaj sjajni bljesak. Konkretno, rekli su, lanjska interakcija s obližnjom zvijezdom Sgr A* mogla je poremetiti protok plina na rubu crne rupe. Godine 2013. znanstvenici su otkrili jednako tajanstveno bljeskanje rendgenskih zraka Sgr A*, koje je bilo 400 puta svjetlije od normalne razine rendgenskog zračenja.

  • +2

Supermasivna crna rupa

Izvor: Licencirane fotografije / Autor: NASA

Znanstvenici bi trebali nastaviti sa praćenjem Sgr A* kako bi vidjeli ima li značajnih promjena. Također bi se moglo koristiti više istraživanja za ažuriranje modela protoka zračenja crne rupe, piše Business Insider.

'Mnogi astronomi ljetos promatraju Sgr A*', rekao je Do. 'Nadam se da ćemo ove godine moći dobiti što više podataka prije nego što područje neba sa Sgr A* zađe iza Sunca pa ga više nećemo moći promatrati sve do sljedeće godine.'

Pregled tjedna bez spama i reklama

Prijavi se na naš newsletter i u svoj inbox primaj tjedni pregled najvažnijih vijesti!