KYLE VOGT

Šef Cruisea, tvrtke za robotaksije, dao ostavku. Očekuje se nova runda otkaza

20.11.2023 u 14:13

Bionic
Reading

Do smjene na vrhu dolazi manje od mjesec dana nakon što su kalifornijske vlasti suspendirale Cruiseovu dozvolu za upravljanje autonomnim vozilima na javnim cestama

Kyle Vogt, serijski poduzetnik koji je suosnovao i vodio Cruise od faze startupa u garaži do prodaje General Motorsu (GM), dao je ostavku.

U internom e -mailu predsjednica i glavna izvršna direktorica GM-a Mary Barra objavila kako će Mo Elshenawy, dosadašnji izvršni potpredsjednik u Cruiseu, obavljati dužnost predsjednika i šefa tehnike za Cruise.

Craig Glidden, član Cruiseovog nadzornog odbora i GM-ov izvršni dopredsjednik za pravna pitanja koji je nedavno preuzeo administrativne poslove u Cruiseu, nastavit će se baviti time.

Jon McNeill, član odbora GM-a, imenovan je potpredsjednikom Cruiseovog odbora. McNeill je prethodno bio glavni operativni direktor u Lyftu i predsjednik Tesle. Zasad još nitko nije imenovan na mjesto izvršnog direktora Cruisea.

Zatajen ključan dio dokaza

Do smjene na vrhu dolazi manje od mjesec dana nakon što je kalifornijski Department of Motor Vehicles (DMV) suspendirao Cruiseovu dozvolu za upravljanje autonomnim vozilima na javnim cestama.

Taj je potez uslijedio nakon incidenta 2. listopada, tijekom kojeg je pješakinju prvo udario automobil s ljudskim vozačem i odbacio ju ispred robotaksija, koji ju je pregazio i vukao još nekih šest metara. Vlastima prvotno dostavljeni video zapis nesreće pokazao je kako je robotaksi agresivno kočio i zaustavio se nad ženom.

U DMV-u tvrde kako postoji još sedam sekundi videa, u kojem je prikazano kako ju je pokušao pregaziti i potom vukao za sobom, što je Cruise navodno zatajio.

Vogt je u e-pošti zaposlenicima priopćio kako je dao ostavku na mjesto glavnog izvršnog direktora. Istaknuo je, između ostalog, da je startup koji je pokrenuo došao do više od 250 tisuća vožnji bez vozača u nekoliko gradova, te kako vjeruje da ga čeka velika budućnost.

Duboko žali što više neće imati prilike raditi u Cruiseu, ali vjeruje u uzbudljivu viziju tog proizvoda i siguran je kako je mogu realizirati. U objavi na društvenoj mreži X također je naveo kako planira neko vrijeme provesti sa svojom obitelji i istražiti nove ideje.

Barra se također obratila zaposlenicima e-poštom, u kojoj je zahvalila Vogtu na 'ogromnoj viziji, strasti i predanosti u proteklom desetljeću' te mu poželjela svako dobro u nadolazećim projektima.

Također je naglasila kako vjeruje u budućnost Cruisea i kako je 'intenzivno fokusirana na postavljanje temelja za dugoročan uspjeh', pri čemu su prioriteti sigurnost, transparentnost i odgovornost.

Otkazi neće stati

Od spomenute prometne nesreće moral u Cruiseu bio je na niskoj razini, a zaposlenici su ukazivali na loše upravljanje kojemu sigurnost nije bila prioritet. Bez komercijalnih dozvola za djelovanje u San Franciscu i interne odluke o pauziranju svoje flote bez vozača u drugim američkim saveznim državama, tvrtka je otpustila radnike koji nisu bili stalno zaposleni.

Isprva je bila riječ o radnicima zaduženima za čišćenje, punjenje i održavanje vozila, kao i korisničku podršku. U toj rundi nisu bili otpušteni svi radnici na ugovor, ali očekuje se kako bi se mogli uskoro naći na popisu za otkaz u tvrtci koja zapošljava oko četiri tisuće ljudi.

Cruise je također tijekom prošlog tjedna suspendirao program prodaje udjela u dionicama tijekom trećeg tromjesečja, što bi zaposlenike moglo koštati do nekoliko desetaka tisuća američkih dolara, piše Tech Crunch.

Uprava je tijekom prošlog vikenda opozvala dio te odluke, dopustivši pojedinim zaposlenicima jednokratnu prodaju dionica. Najavljena je i nova ponuda ograničenih dionica namijenjenih zaposlenicima.

Vogt i Cruiseov glavni direktor proizvoida Dan Kan osnovali su tu tvrtku za autonomna vozila 2013. godine. U početku su se bili fokusirali na preuređenje postojećih vozila u autonomna, ali su se brzo preusmjerili na drukčiji poslovni model.

GM ih je preuzeo u ožujku 2016. godine, za više od milijardu dolara u dionicama i gotovini. Vogt je prije toga bio suosnivač web stranice Justin.TV, koja je omogućila bilo kome emitiranje videa na mreži, Twitcha, platforme za streaming uživo i SocialCama, mobilne društvene video aplikaciju. Twitch je Amazon kupio 2014. godine za 970 milijuna USD, a SocialCam je 2012. preuzeo Autodesk za 60 milijuna USD.

Tportal je i na WhatsAppu

Želite dobivati najvažnije vijesti dana na WhatsApp: Zapratite tportalov kanal ovdje i kliknite 'Prati'.