AKTIVNOST NA VRHUNCU

Sunce je upravo izbacilo najjaču baklju u zadnjih nekoliko godina

18.12.2023 u 09:04

Bionic
Reading

Solarna baklja, makar na sreću ne spada među one najjače zabilježene, uzrokovala je svemirsko nevrijeme koje utječe na zemaljsku komunikaciju

Sunce je upravo emitiralo snažnu baklju - najsnažniju od 2017. i među najsnažnijima zabilježenima do danas - a ona je čak uspjela utjecati na komunikaciju na Zemlji zahvaljujući tome što je izazvala svemirsko nevrijeme.

Događaj se zbio u 18.02 sati 14. prosinca, a promatrao ga je NASA-in Solar Dynamics Observatory (SDO), svemirska misija pokrenuta 2010. koja kruži oko Zemlje i proučava Sunce. SDO je snimio ne samo fotografiju baklje koja se vidi kao bijelo obilježje na desnoj strani ove slike Sunca, već i videosnimak njenog razvoja.

Slika baklje – vidljiva u bljesku u gornjem desnom kutu – prikazuje podskup ekstremnog ultraljubičastog svjetla koje ističe vrući materijal u njoj, a obojeno je u plavu boju.

Slika je snimljena pomoću SDO-ovog instrumenta Atmospheric Imaging Assembly (AIA), a koji promatra cijelo Sunce.

'Ovo je vjerojatno jedan od najvećih solarnih radijskih događaja dosad zabilježenih', objavio je Centar za predviđanje svemirskog vremena (SWPC) Nacionalne uprave za oceane i atmosferu (NOAA) u izjavi. 'Radiokomunikacijske smetnje sa zrakoplovima prijavilo je više [National Weather Service] centara za meteorološke usluge (CWSU), smještenih u objektima [Savezne uprave za zrakoplovstvo]. Nadalje, SWPC analizira moguće izbacivanje koronalne mase (CME) usmjereno prema Zemlji i povezano s ovom bakljom.'

Ona je kategorizirana kao X2.8. X, što označava njenu klasu, pri čemu je X najjača, a ostale manje snažne klase A, B, C i M. Broj 2,8 označava snagu baklje unutar te klase. Dok se bilo koja od njih u klasi X smatra snažnom po definiciji, prijašnje su baklje dobivale i oznaku X20, ali one su iznimno rijetke.

Istraživači znaju da snaga i učestalost solarnih baklji varira u solarnom ciklusu, 11-godišnjem periodu aktivnosti Sunca. Trenutno smo u ciklusu 25, koji je započeo 2019., a numeriranje je počelo prvim mjerenjima 1755. godine.

Uskoro ćemo krenuti u razdoblje koje se naziva solarni maksimum, kada će aktivnost Sunca biti na vrhuncu u ciklusu 2024. ili 2025., ali ono se već pokazalo neuobičajeno aktivnim u ovom ciklusu, objašnjava Digital Trends.