ZVJEZDANI BLJESAK

Sunce je prošlog vikenda izbacilo masivnu solarnu baklju, evo kad se očekuje najveća aktivnost

14.02.2023 u 11:48

Bionic
Reading

Solarna baklja klase X1.1 bila je toliko jaka da je uzrokovala kratkotrajan prekid radio komunikacija u Južnoj Americi

Na suncu je 11. veljače eruptirala masivna solarna koja je na određenim dijelovima Zemlje uspjela uzrokovati pad radio komunikacija, piše Space.

Ogromna solarna baklja je, prema izvješću američkog Centra za predivđanje svemirskog vremena kojim upravlja NOAA, registrirana kao događaj klase X1.1 na ljestvici koja se koristi za takve sunčane oluje. Baklja je dosegla vrhunac u subotu u 16:47 te je potekla iz područja sunca pod imenom Aktivna regija 3217 te stvorila privremeno radio-zamračenje nad Južnom Amerikom. NASA-in Solar Dynamics Observatory ulovio je priliku te je snimio zadivljujući video ovog kozmičkog nevremena.

Izvor: Društvene mreže / Autor: Space.com

'Iz te se regije tijekom njezinog kretanja preko Sunca očekuje više baklji koje će uzrokovati povremenu degradaciju visokofrekventne komunikacije (3-30 MHz)', napisali su dužnosnici SWPC-a u upozorenju.

Solarne baklje su masivne erupcije nabijenih čestica na Suncu, a dolaze u različitim intenzitetima pri čemu manje baklje A klase i C klase označavaju relativno manje događaje, dok jače baklje M klase mogu dovesti do pojačanja aurore koju možemo vidjeti i sa Zemlje. X-klasa baklji je najjača, a posljednja dokumentirana baklja takve vrste dogodila se 2003., dobila je ime X28 te je nadjačala svemirske vremenske senzore koji su je mjerili.

ASTRONOMIJA

[FOTO] Ove neobične zvijezde razvijaju maštu i izazivaju koncepte moderne znanosti

Pogledaj galeriju

Intenzivne solarne baklje također mogu izbaciti ogromne količine sunčevog materijala u sklopu koronalnih izbacivanja mase (CME). Koronalna izbacivanja mase mogu generirati oblake solarne plazme koja od sunca leti brzinama do koje može izbaciti goleme oblake solarne plazme dalje od sunca pri brzinama oko 1.6 milijun kilometara na sat. Najjače solarne baklje i koronalna izbacivanja mase koja su usmjerena prema Zemlji mogu omesti komunikacijske sustave i elektrane te čak ugroziti astronaute i satelite u svemiru.

Prema Spaceweather.com, stranici koja prati vremenske događaje u svemiru, solarna baklja nastale u sobotu nije uzrokovala koronalno izbacivanje mase. CME kojeg su registrirali uzrokvan je drugim događajem - erupcijom solarne niti na Sunčevoj sjevernoj hemisferi.

Ta je erupcija bacila CME prema Zemlji koji bi do nas trebao stići Zemlje 14. veljače te dovesti do pojave intenzivnije polarne svjetlosti što, priznajemo, nije loša stvar za promatrače neba koji traže malo dodatne romantike za Valentinovo.