TEHNOLOGIJA IZA SCENE

Što to FER radi za The Voice?

  • Autor: M. W.
  • Zadnja izmjena 22.04.2016 13:59
  • Objavljeno 22.04.2016 u 13:59
Take Lab Domagoj Alagić Mladen Karan Goran Glavaš Martin Tutek

Take Lab Domagoj Alagić Mladen Karan Goran Glavaš Martin Tutek

Izvor: Promo fotografije / Autor: HRT

Studenti i članovi istraživačke skupine Fakulteta za elektrotehniku i računarstvo zaslužni su za obradu i digitalni prikaz informacija prikupljenih na društvenim mrežama

Produkcija popularnog TV showaThe Voice sadrži brojne digitalne novitete kojima gledateljima i obožavateljima prenosi zanimljive informacije o natjecateljima, pozadini događaja, aktivnostima na društvenim mrežama.

Potrebna infrastruktura za pravilan rad svih digitalnih elemenata nastaje u suradnji sa zagrebačkim Fakultetom elektrotehnike i računarstva. Točnije, time se bavi njihov laboratorij za analizu teksta i inženjerstvo znanja TakeLab.

Tijekom javljanja iz multimedijske sobe u emisijama uživo te kroz brojne prikaze i analize studenti i članovi istraživačke skupine FER-a donose zanimljive sadržaje za gledatelje. Zaslužni su za sve algoritme i pretvaranje podataka u vizualni prikaz, do kojih dolaze obrađujući informacije iz tekstualnih izvora, poput komentara na društvenim mrežama ili poruka gledatelja.


Tako, primjerice, dobivaju najčešće korištene riječi o omiljenim kandidatima koje prevladavaju na društvenim mrežama pretvorene u vizualni oblik, dajući gledateljima uvid u popularnost natjecatelja i mišljenje gledatelja.

TakeLab je u prethodnim projektima ostvario uspješnu suradnju sa svjetski poznatim institucijama na području obrade prirodnog jezika te sudjelovao u međunarodnim projektima, u sklopu kojih su njegovi članovi imali priliku steći bogato iskustvo kroz razvoj inovativnih sustava za obradu prirodnog jezika.

'Suradnja s ekipom The Voicea iznimno je interesantno i novo iskustvo, ne samo zbog izazovnosti zadatka već i zbog izvrsne atmosfere i podrške. Mi u TakeLabu uvijek volimo primijeniti svoja znanja i rezultate istraživanja iz područja obrade teksta na izazovne probleme iz stvarnog svijeta, kao što je automatska analiza sadržaja s društvenih mreža za show The Voice', rekao je voditelj TakeLaba dr. sc. Goran Glavaš

Pratite nas na društvenim mrežama:

Pregled tjedna bez spama i reklama

Prijavi se na naš newsletter i u svoj inbox primaj tjedni pregled najvažnijih vijesti!