život na marsu

Što Perseverance krije pod poklopcem? Nećete vjerovati koji procesor koristi NASA-in najmoderniji rover

04.03.2021 u 07:47

Bionic
Reading

NASA-in najmoderniji i najmoćniji rover Perseverance - izdržljiv robot koji je prošlog je tjedna sletio na Mars pod poklopcem krije skromni procesor - isti koji je koristilo iMac računalo iz 1998.

NASA-in najnoviji Perseverance najnapredniji je stroj koji agencija može proizvesti. 'Najnapredniji' je, doduše, relativni pojam, bar što se rovera tiče. Perseverance, konkretno, radi na PowerPC 750 procesoru s jednom jezgrom i 6 milijuna tranzistora - isti koji je pokretao 'Bondi blue' iMac koji je izašao davne 1998. - isti koji NASA koristi u roveru Curiosity.

Premda se možda po nekima ovo može smatrati velikim propustom, riječ je o vrlo svjesnom potezu koji, među ostalim, uključuje ekstremne uvjete na površini Crvenog planeta.

Marsovska atmosfera pruža dramatično smanjenu zaštitu od radijacije. Jak udar radijacije s lakoćom će uništiti osjetljivu elektroniku koja se nalazi u modernim procesorima - prema Vergeu, čim je kompleksniji čip, više stvari može krenuti po zlu. Upravo zbog toga Perseverance na sebi nosi dva CPU modula, glavni i rezervni.

Kako bi sustav bio otporniji na grube uvjete na Marsu, PowerPC 750 koji je na Crveni planet otputovao unutar Perseverancea malo je drukčiji od onih koje smo mogli kupiti u iMacu. Riječ je o RAD750 čipu, specijalnoj varijanti koja na sebi ima dodatnu zaštitu od racijacije i košta do 200.000 dolara. Čip je vrlo popularan - toliko, štoviše, da ga se često koristi za ostale svemirske letjelice. Poznata letala koje upošljavaju RAD750 uključuju teleskop Fermi, Lunar Reconnaissance Orbiter, lovca na komete Deep Impact i teleskop Kepler.

Premda je procesor slab u odnosu na moderne smartfone ili gejmerske PC-je, NASA-ina lista specifikacija za Perseverance nalaže da je riječ o moćnijoj platformi od one u Spiritu i Opportunityju: frekvencija rada od 200 MHz deset je puta veća od one kod starijih rovera. Uz 2 GB flash memorije, Perseverance pruža osam puta veću zapremninu podataka.

Za kraj, premda je čip već 'posjetio' Mars, Perseverance koristi novu računalnu tehnologiju: Linux koji operira na helikopteru Ingenuity koji, podsjećamo, uskoro planira odraditi svoj prvi testni let iznad pješčane površine našeg planetarnog susjeda.