KAMEN ILI 'PRST ROBOTA'?

Što je čudan sjajan predmet koji je našao Curiosity?

14.02.2013 u 10:50

Bionic
Reading

NASA-in rover Curiosity, koji istražuje jesu li na Marsu ikada postojali uvjeti za razvoj života, nedavno je snimio neobičan objekt koji sjaji kao da je napravljen od metala

Internetom, a osobito YouTubeom proširile su se glasine da je pronašao prst nekog robota ili dio 'kvake odaje tajni'.

No stručnjaci ističu da misteriozno tijelo veličine oko 0,5 cm nije ostatak neke drevne civilizacije čiji su se pripadnici dovezli kombijem u krater na izlet, već samo kamen koji je pod naletom vjetrova poprimio zanimljiv oblik i sjaj.

'Blistava površina pokazuje da je kamen izgrađen od finih zrnaca i da je relativno tvrd', napisali su početkom tjedna znanstvenici Curiosityjeva tima. Slično kamenje nastalo erozijom vjetrova može se naći i na Zemlji, osobito u suhim područjima Antarktika.

Novootkrivena 'kvaka' nije prvo sjajno tijelo pronađeno na Marsu. U listopadu prošle godine rover je nakratko obustavio svoje prikupljanje uzoraka tla kako bi istražio svijetlo tijelo koje je uočio u blizini. Znanstvenici smatraju da je to bio dio plastike koja se odlomila tijekom spuštanja rovera lebdjelicom u kolovozu 2012.

Kasnije, u listopadu, Curiosity je naišao na malenu kamenu formaciju koja je nalikovala na pupoljak pa je nazvana Marsov cvijet.

Nema sumnje da su ovakva otkrića prave poslastice za ufologe i teoretičare zavjera koji spekuliraju da NASA od ljudi skriva (očito nevješto) prave informacije koje dokazuju postojanje izvanzemaljaca.

No dok se oni zabavljaju neobičnim kamenčićima i najblaže rečeno neozbiljnim teorijama, Curiosity nastavlja sa svojom mnogo značajnijom misijom. Tako je nedavno obavio prvo povijesno bušenje neke stijene na drugom planetu. Napravio je rupu duboku 6,4 cm i prikupio uzorke koje će ovih dana analizirati u svojem sofisticiranom laboratoriju.