CLEAN ENERGY CHARGING

Zašto se iPhone puni sporije? Apple ima objašnjenje

03.03.2023 u 12:35

Bionic
Reading

iPhone je u SAD-u dobio automatski aktiviranu opciju koja usporava punjenje osim ako se iPhone puni na 'struji proizvedenoj uz manje emisije ugljika'. Telefon će se puniti sporije ako to radite u određenom vremenskom razdoblju i na vrlo specifičnim lokacijama

Značajka u nedavnoj nadogradnji za operativni sustav iOS privukla je pažnju javnosti koja je podijeljena oko toga sviđa li joj se ili ne. Cilj ove značajke je ekološka. Riječ je o 'punjenju čistom energijom' koje je stiglo s iOS-om 16.1 te čiji je cilj smanjiti ovisnost o energiji proizvedenoj intenzivnom potrošnjom fosilnih goriva 'selektivnim punjenjem kad je dostupna energija s niskom emisijom ugljika'.

Značajka, kad je aktivna, telefonu dozvoli 'praćenje intenziteta emisija ugljika u lokalnoj energetskoj mreži, što koristi za punjenje iPhonea tijekom vremena kad se proizvodi čišća energija'.

Ideja, piše Tom's Guide, je da se vaš telefon puni kad energetska mreža koristni manju emisiju ugljika, što znači ili prebacivanje na čišće izvore energije (vjetar, solarna energija) ili vrijeme kad je potrošnja niža.

Punjenje ovom metodom je možda sporije, no vjerojatno ga nećete ni primjetiti. Sinkronizira se sa značajkom optimiziranog punjenja baterije koje uči o vašim navikama punjenja te će se paliti samo na mjestima gdje provodite hrpu vremena poput posla ili doma. Premda će vam trebati više vremena da telefon napunite, to nećete primjetiti jer će se telefon puniti dok, primjerice, spavate.

Ako putujete ili se nalazite na nepoznatom mjestu, ovakva metoda punjenja bit će isključena i vaš se se iPhone puniti puno brže. I naravno, ako živite izvan SAD-a ne morate se brinuti za brzinu punjenja vašeg smartfona zato jer je značajka aktivna samo u Americi.

  • +5
iPhone 14 Pro Max slike uređaja Izvor: tportal.hr / Autor: Damir Rukavina

Svi se ljute zbog sporijeg punjenja?

Mnogi Amerikanci nisu presretni s idejom sporijeg punjenja telefona - prije svega zato jer je opcija uvedena i aktivirana potiho te zato jer su za nju saznali tek nekoliko mjeseci nakon izlaska.

Apple je u listopadu spomenuo uvođenje opcije te je u vrijeme izlaska iOS-a 16 bio vrlo jasan oko nje, no problem, kao i kod mnogih drugih stvari, je što mediji o tome nisu pisali sve do ovog tjedna.