STVARNOST?

Stiže superbrzi i superjeftini internet

  • Autor: J.D.
  • Zadnja izmjena 29.06.2015 12:57
  • Objavljeno 29.06.2015 u 09:29
internet web internetska adresa www

internet web internetska adresa www

Izvor: Guliver/Thinkstock / Autor: Thinkstock

Istraživači su uspješno povećali maksimalnu snagu - i time mogućnost veće duljine prijenosa signala optičkim vlaknima. Napredak je takav da bi se istom infrastrukturom značajno mogla povećati brzina interneta

Dosad je najveći problem u svijetu optičkih vlakana bio to što postoji granica u prijenosu, jer uz dodatnu snagu informacije budu distorzirane ili uništene bez mogućnosti popravka.

'Današnji svjetlovodni sustavi su poput živog pijeska. Uz optička vlakna, nakon određenog trenutka, što se više snage doda u signal, dobije se više izobličenja. Naš pristup uklanja tu barijeru i to bez potrebe za repeaterima, već samo korištenjem uobičajenih pojačala', rekao je Nikola Alic s Qualcomm Instituta na Sveučilištu u Kaliforniji.


U laboratorijskim testovima, istraživači su uspješno dekodirali informacije nakon što su putovale 12 tisuća kilometara s uobičajenim pojačalima. Kako su to izveli? Korištenjem posebnih 'frekvencijskih češljeva', razvijenih samo za potrebe eksperimentiranja.

Otkriće znači da bi se u budućnosti optika mogla polagati i koristiti bez potrebe za elektroničkim regeneratorima uz infrastrukturu.

Pregled tjedna bez spama i reklama

Prijavi se na naš newsletter i u svoj inbox primaj tjedni pregled najvažnijih vijesti!