ODGONETNUT 'TRAG ALIENA'

Stigle prve snimke odaje tajni u Keopsovoj piramidi

  • Autor: NJD
  • Zadnja izmjena 26.05.2011 16:38
  • Objavljeno 26.05.2011 u 15:30
Tportal

Tportal

Izvor: tportal.hr / Autor: Tportal

Arheološko robotsko vozilo snimilo je u Velikoj piramidi u Gizi prve detalje oznaka na zidovima odaje tajni koja je ostala skrivena pogledima ljudi više od 4.500 godina

Istraživanje je također pomoglo da se riješi dvojba o jedinim metalnim dijelovima ugrađenima u piramidu, a otkrilo je i vrata koja bi mogla voditi do još jedne skrivene dvorane.

Vjeruje se da je piramida sagrađena kao grobnica faraona Kufua, odnosno Keopsa. Jedino je od sedam čuda staroga svijeta koje je odoljelo zubu vremena. U njoj se nalaze tri glavne prostorije: kraljičina odaja, velika galerija i kraljeva odaja koja je s dva kanala povezana s vanjskim svijetom. Zanimljivo je da i iz kraljičine odaje prema stranicama piramide također vode dva tunela presjeka 20 puta 20 centimetara, međutim, oni su blokirani kamenim vratima te ne dopiru do vanjskog svijeta (pogledajte grafiku desno).

New Scientist

New Scientist

Izvor: tportal.hr / Autor: Tportal

Presjek piramide

Funkcija ovih tunela i vrata nije poznata, međutim, neki stručnjaci vjeruju da bi oni mogli voditi u neke druge tajne odaje. Egipatski ministar za kulturno nasljeđe Zahi Hawass kaže da su oni posljednji veliki misterij piramide. Nijedna druga dosad otkrivena piramida nema slične otvore.

Znanstvenici su već nekoliko puta pokušali istražiti tunele robotima. Godine 1993. jedan je robot uspuzao 63 metra uz tunel u južnom zidu i otkrio nešto što podsjeća na malena kamena vrata s metalnim kopčama. Metal nije korišten ni u jednoj drugoj strukturi u piramidi pa je njegovo otkriće pokrenulo nagađanja da bi metalni dijelovi mogli biti kvake na vratima, ključevi ili čak dijelovi napajanja koje su konstruirali vanzemaljci.

Godine 2002. jedan je drugi robot izbušio rupu u kamenom bloku i snimio malenu odaju. U posljednjem istraživanju korišten je robot Djedi (nazvan po magu s kojim se Kufu savjetovao prilikom gradnje piramide) opremljen savitljivom zmijolikom kamerom koja može gledati iza uglova.

Fotografije koje je Djedi poslao otkrile su hijeroglife napisane crvenom bojom te crte na kamenu koje bi mogle biti oznake zidara.

'Dešifriranje ovih hijeroglifa možda bi moglo pomoći da se razotkrije svrha tajnovitih kanala piramide', rekao je konstruktor robota Rob Richardson sa Sveučilišta Leeds.

'Crveni brojevi i grafiti vrlo su česti u Gizi' komentirao je Peter Der Manuelian, egiptolog sa Sveučilišta Harvard i direktor arhiva Gize u Umjetničkom muzeju u Bostonu. 'Oni su često bilješke zidara ili 'radničkih bandi' koje predstavljaju brojeve, datume ili čak nazive bandi.'

Novom savitljivom kamerom stručnjaci su po prvi put snimili stražnju stranu kamenih vrata i vidjeli kako izgledaju misteriozne metalne kopče. 'Naše nove snimke pokazuju da metalne kopče završavaju malenim lijepim petljama što znači da je najvjerojatnije riječ o ukrasima, a ne električnim sklopovima', rekao je britanski dizajner kamere Shaun Whitehead.

New Scientist

New Scientist

Izvor: tportal.hr / Autor: Tportal

Crteži - simboli ili zapisi?

'Stražnja strana vrata je uglačana što znači da su morala biti važna. Ne izgledaju kao grubi komad kamena kojem bi svrha bila sprečavanje ulaska smeća u kanal', objasnio je.

Egiptologinja Kate Spence sa Sveučilišta u Cambridgeu smatra da bi tuneli, budući da nemaju neku praktičnu svrhu, mogli imati simboličko značenje. 'Metalne kopče izgledaju kao simboli kvaka na vratima, a kanali koji vode iz kraljičine odaje okrenuti su u smjeru sjever – jug, a ne istok – zapad, pa vjerujem da bi njihova funkcija mogla biti simbolična i povezana sa zvijezdama', rekla je Spence.

U kraljevoj odaji vjerojatno se izvorno nalazio sarkofag s mumijom faraona. U tzv. kraljičinoj odaji gotovo sigurno nije bilo tijela kraljica jer su za tri faraonove supruge izgrađene zasebne piramide. Spence smatra da je kraljičina odaja čuvala statuu faraonova duha 'ka' te da su kanali trebali omogućiti njegov prelazak u zagrobni život.

Neki stručnjaci misle da bi druga, veća kamena vrata mogla sakrivati pravu kraljevu odaju, odnosno da je ranije otkrivena kraljeva odaja lažna. Prema nekim legendama Djedi je susreo Kufua koji je tragao za bogom mudrosti Totom kako bi mogao izgraditi piramidu koja neće moći biti oskvrnuta.

 

Pregled tjedna bez spama i reklama

Prijavi se na naš newsletter i u svoj inbox primaj tjedni pregled najvažnijih vijesti!

Napiši ovdje što ti misliš o ovoj temi