NOVA VERZIJA

Stigla nam je prva beta Internet Explorera 9

16.09.2010 u 07:52

Bionic
Reading

Nakon nekoliko mjeseci najava, Microsoft je napokon korisnicima ponudio preuzimanje nove verzije Internet Explorera. Iako još uvijek u beti, IE9 pokazuje se kao dostojna nadogradnja ovog najpopularnijeg web preglednika na svijetu

Ono što ćete odmah primijetiti u novom Internet Exploreru je 'ogoljeno' minimalističko korisničko sučelje, pomalo nalik na ono Googleovog Chromea, a kojime u Microsoftu žele dati jasno do znanja da korisničku pažnju usmjeravaju na sadržaje web stranica, umjesto na sam preglednik.

Umanjeni su gotovo svi elementi web preglednika, tako da smo na prvu pomalo iznenađeno tražili njegove dijelove poput izbornika i sličnih. Ipak, nakon nekoliko minuta navikavanja, Microsoftov potez minimalizacije učinio nam se sasvim logičnim i opravdanim.

Sve mogućnosti nove verzije preglednika najbolje će osjetiti vlasnici računala s Windowsima 7 jer Internet Explorer 9 nudi odličnu integraciju sa samim sustavom. Korisnicima je tako omogućeno automatsko dodavanje omiljenih stranica i tabova u taskbar traku ili Start izbornik.

Ipak, najveće promjene dogodile su se 'ispod haube' web preglednika, tako da je poboljšana sama stabilnost softvera, bolje je iskorištena snaga višejezgrenih procesora na korisničkim računalima, a znatna poboljšanja napravljena su na polju korisničke sigurnosti.

Kako bilo, ako ste korisnik neke starije verzije Internet Explorera, u svakom slučaju preporučamo nadogradnju na Internet Explorer 9 Beta