Primaj sve - vraćaj eure

Stigla je još jedna aplikacija koja će nam olakšati prva dva tjedna 2023. i prelazak na euro

29.12.2022 u 14:04

Bionic
Reading

Aplikacija Primaj sve - vraćaj eure ima jednu jedinu zadaću, olakšati računanje ostatka prilikom plaćanja gotovinom tijekom prva dva tjedna u siječnju 2023. godine

Prva dva tjedna 2023. i prelazak Hrvatske na euro bit će izazovna kako trgovcima tako i građanima. Prije koji dan predstavili smo vam aplikaciju Vrati kusur, koja će nam olakšati život, a sada donosimo još jednu iste namjene.

Mladi polaznici STEM radionica Radiokluba Pazin uz zamolbu i podršku DPD Croatia razvili su aplikaciju dostupnu svim građanima, koja će olakšati računanje ostatka prilikom plaćanja gotovinom tijekom prva dva tjedna u siječnju 2023. godine.

Iz DPD-a navode kako su pomno pratili Smjernice za prilagodbu gospodarstva i zaštitu potrošača i iščekivali aplikaciju od države koja bi njihovim kuririma olakšala preračunavanje eura u kune i kune u euro, ali i istovremeno pomogla pri izračunu povrata u dvovalutnom razdoblju. Kako nažalost to nije bio slučaj, kontaktirali su Pazinjana Ivana Guština, diplomiranog inženjera elektrotehnike, koji u Radioklubu Pazin vodi STEM radionice za djecu i koji je s njima, u dva školska sata, napravio konverter za preračun eura u kune i kune u euro.

„Javila nam se dostavna služba DPD. Pitali su nas možemo i dograditi aplikaciju funkcionalnošću koja im je puno važnija od same konverzije. Mislio sam da se netko šali s nama, ali ispalo je vrlo ozbiljno i konkretno.“, izjavio je Ivan Guštin, mentor mladih informatičara.

Pomoću aplikacije omogućen je brz, jednostavan i točan povrat gotovine, na način da kalkulator izračunava koliko treba vratiti eura i centi onima koji će u prijelaznom razdoblju plaćati kunama. Dodatno, ako se korisnik odluči i za dvovalutno plaćanje, odnosno, ako poželi dio računa platiti u kunama, a dio u eurima, aplikacija izračunava koliko je potrebno novaca vratiti u eurima. Iako je prvenstveno kreirana za izazovno razdoblje od dva tjedna koje je pred nama, aplikacija može poslužiti i kasnije kao valutni konverter za što bržu prilagodbu na novu valutu.

Aplikaciju Primaj sve - vraćaj eure možete preuzeti preko ovog linka.