NAJPOPULARNIJI PREGLEDNIK NA SVIJETU

Stigao je novi Chrome, evo što donosi

12.12.2017 u 12:01

Bionic
Reading

Izdanje 63 trenutno najpopularnijeg web preglednika na svijetu dolazi na računala s operativnim sustavima MacOS, Windows i Linux s nizom sigurnosnih i drugih poboljšanja

Blokiranje proširenja (ekstenzija)

Administratori mogu putem konzole Google Admin blokirati korištenje proširenja za Chrome kako bi, primjerice, onemogućili pristup upravljanju datotekama, web kamerama, VPN-ovima... 

Izolacija web odredišta

Chrome je i dosad nastojao ograničiti jedan proces na jedan otvoreni tab kako bi smanjio sigurnosne rizike i povećao stabilnost rada. Načelno, ideja je bila spriječiti da rušenje jednog taba za sobom povuče cijeli web preglednik, ali i otežati posao svima koji nastoje ubaciti zlonamjerni kod u vaša računala. 

U Googleu su sad to dodatno postrožili kako bi pojedinačna web odredišta bila tretirana kao zasebni procesi. To će se odnositi i na povezane web stranice, dok će duga razdoblja surfanja u tabu koji pokriva nekoliko različitih web odredišta dobiti novi proces s otvaranjem svake nove domene. 

Na žalost, to će za 10 do 20 posto povećati ionako (pre)visoku Chromeovu razinu korištenja memorije. Stoga nova značajka nije uključena po početnim postavkama već ju trebate sami aktivirati. To ćete učiniti tako što ćete otvoriti postavke, pa About Chrome, Site Isolation i potom odabrati Enable

Made by Google 2017 Izvor: Promo fotografije / Autor: Google

Bookmark Manager dobio Material Design

Alat za upravljane bookmarkovima dobio je uobičajene elemente sučelja Material Design, među kojima su traka za aplikacije s većom trakom za tražilicu i tamno plava tema s animacijama, veći fontovi, širi prored... Nakon što nadogradite Chrome na izdanje 63, zavirite u izbornik pod Bookmarks, pa Bookmark Manager.

Redizajnirani Chrome Experiments

Stranica chrome://flags s eksperimentalnim aplikacijama za Chrome također je preuređena u skladu s Material Designom, a dobila je i tabove u kojima možete razdvojiti dostupne i nedostupne eksperimente (Available/Unavailable), kao i novu dugmad te padajuće izbornike.

Dodana je također i nova traka za aplikacije pri vrhu, u kojoj je - uz tražilicu - poveće dugme Reset all to defaults.

Noviteti za Android

Veliki dio promjena namijenjen je operativnom sustavu Android, s novim jasnijim skočnim prozorom s dozvolama koji je zamijenio jednostavan banner pri dnu kojeg je bilo lako previdjeti. Dodana je podrška za značajku Smart Text Selection, koju nudi Android Oreo. 

Usporedno preuzimanje (Chrome 64)

Ova bi značajka trebala od izdanja 64 ubrzati preuzimanje (download) podataka na uređajima pogonjenim operativnim sustavom Android. Trebala bi se aktivirati automatski čim je preuzimanje aktivno dulje od dvije sekunde.