APPLE

Stigao je: iOS 16 dostupan je za preuzimanje, evo kakve promjene donosi

13.09.2022 u 09:29

Bionic
Reading

Najnoviji operativni sustav za iPhone dostupan je svim korisnicima uređaja, a sa sobom donosi niz korisnih značajki

Čekanju je stigao kraj. Apple je iOS 16 pustio u divljinu, dozvolivši milijunima korisnika iPhone uređaja da preuzmu i instaliraju nov softver. iOS 16 možete preuzeti putem mobilnog operativnog sustava ulaskom u postavke odlaskom na 'Općenito' (General) i biranjem stavke 'Ažuriranje softvera'. U novom ćete izborniku dobiti dvije opcije - nadogradnju na novu verziju iOS-a 15 ili instalaciju iOS-a 16 (obično pri dnu ekrana). Nadogradnja je moguća na svim uređajima počevši sa iPhoneom 8.

Glavna priča sa iOS-om 16 je personalizacija. Apple je redizajnirao zaključani ekran kako bi pružio veću kontrolu nad sučeljem. Također možete mijenjati font i boju sata kako bi ga uskladili sa pozadinom. Nadalje, omogućeno je dodavanje raznih widgeta i mijenjanja informacija koje su prikazane na vrhu zaslona, piše Engadget.

  • +15
iOS 16 Izvor: Promo fotografije / Autor: Apple

Konačno, sad je moguće kreirati nekoliko raznih zaključanih ekrana koji se mijenjaju zavisno o raznim fokusima. Značajka koja komplimentira novom dizajnu vezana je uz podsjetnike koji mogu sami ažurirati svoj sadržaj (Apple ih zove 'Live Activities').

Druge spomena vrijedne značajke uključuju mogućnost uređivaja i poništavanja slanja poruka u iMessageu. Također možete izabrati poruke i deklarirati ih nepročitanima te se podsjetiti da ih pročitate kasnije.

Na iPhoneu XS i kasnijim uređajima u aplikaciji Photos možete kopirati objekt sa slike i zalijepiti ga negdje drugdje bez pozadine. Apple je također ubacio podršku za passkeyjeve kako bi u sustav ugradio dodatan sloj sigurnosti korisnicima na internetu. Passkeyjevi će raditi i sa proizvodima koji nisu iz Applea te su dostupni putem vašeg iCloud Keychaina.

Ako ste vlasnik iPada i čudite se (kao i mi) zašto vam nije došao nov softver, podsjetimo da će iPadOS 16 doći kasnije ove jeseni.