GUŽVA NA NEBU

Na meti stari sateliti: Umjesto 25, uništavat će se nakon pet godina?

12.09.2022 u 10:36

Bionic
Reading

Najnoviji prijedlog američke komisije obuhvaća uništavanje mrtvih satelita maksimalno pet godina nakon njihovog prestanka rada

Američka Federalna komisija za komunikaciju (Federal Communications Commission), piše Engadget, planira napraviti nešto oko svemirskog otpada u niskoj Zemljihoj orbiti. Agencija je prošlog četvrtka objavila prijedlog koji, ako ga usvoje, uvodi vremenski rok koliko sateliti koji nisu geostacionarni mogu ostati u svemiru. Geostacionarni satelit, odnosno satelit koji miruje je umjetni Zemljin satelit koji se istodobno giba s okretanjem Zemlje oko svoje osi, pa se čini da miruje iznad određene točke na ekvatoru.

NASA-in pisani vodič iz devedesetih preporuča da se 'mrtvi' sateliti izbacuju iz orbite nakon 25 godina. FCC želi uvesti novo pravilo od pet godina koje bi američkim operaterima satelita i kompanijama koje žele pristup američkom tržištu zadalo uništavanje ugašenih satelita u minimalnom mogućem roku. 'Vjerujemo da više nije održivo nekoliko desetljeća držati satelite u niskoj orbiti' piše u prijedlogu FCC-a.

Sateliti koji se već nalaze u orbiti bili bi izuzeti iz FCC-ovih pravilnika. Komisija također u nekim slučajevima predlaže dvogodišnju odgodu provedbe zakona početkom od 29. kolovoza, dana kad je predložena nova regulacija. Izuzetak bi organizacijama koje su dobile dozvolu za lansiranje satelita trebao pružiti dovoljno vremena da nadolazeće misije prilagode novim pravilima. FCC također tvrdi da će sagledati pojedine slučajeve nakon što je NASA izrazila zabrinutost da bi petogodišnje ograničenje utjecao na misije CubeSat.

FCC-ov prijedlog dolazi nakon što su kompanije poput SpaceX-a, Amazona i OneWeba najavile lansiranje 18.000 novih satelita koji će oko planeta letjeti prije 2025. Ti će sateliti uvelike otežati promatranje noćnog neba, a očekuje se da će biti i sudara, zaključuje izvor.