SVEUČILIŠNI RAČUNSKI CENTAR

'Srce' proslavilo 40. obljetnicu osnutka

  • Autor: Hina
  • Zadnja izmjena 29.04.2011 14:59
  • Objavljeno 29.04.2011 u 14:59
Tportal

Tportal

Izvor: tportal.hr / Autor: Tportal

Sveučilišni računski centar 'Srce', najstarija infrastrukturna ustanova hrvatske akademske i istraživačke zajednice u primjeni informacijskih i komunikacijskih tehnologija, svečano je danas proslavio 40. obljetnicu osnutka

Na današnji dan prije 40 godina rektor Ivan Supek potpisao je odluku o osnivanju "Srca" s nakanom da novi računski centar postane "glavnom pokretačkom snagom kompjutorizacije zemlje, okosnicom buduće računalne mreže i poveznicom s Europskom mrežom računala", podsjetio je ravnatelj "Srca" Zoran Bekić, izrazivši nadu da je "Srce" opravdalo očekivanja i pridonijelo dobrobiti hrvatske akademske zajednice i cijele zemlje.

Među većim projektima kojima će "Srce" ostati zapamćeno u povijesti hrvatske informatike su izgradnja sustava znanstvenih informacija Hrvatske te sustava za velika sportska natjecanja, prva internetska veza Hrvatske sa svijetom, registracija hrvatske nacionalne internetske domene i izgradnja hrvatske akademske i istraživačke mreže CARNet.

Središnjoj svečanosti bio je danas nazočan predsjednik Republike Ivo Josipović, izaslanik predsjednice Vlade ministar znanosti i obrazovanja Radovan Fuchs, rektor Sveučilišta u Zagrebu Aleksa Bjeliš, rektori riječkog, splitskog i zadarskog sveučilišta, ravnatelji javnih ustanova i instituta te predstavnici informatičkih tvrtki i kompanija.

Predsjednik Josipović u prigodnom obraćanju ustvrdio je da je "Srce" nakon 40 godina uspješnog rada, pred novim izazovima jer "nijedno društvo danas ne može biti moderno ako nije informatički napredno".

"Pred 'Srcem' je velik posao jer će Hrvatska u budućnosti biti izložena još većoj informatičkoj konkurenciji i očekivanjima. Naš uspjeh u europskim integracijama velikim dijelom ovisi o tome koliko će hrvatska informatika ostati u europskom i svjetskom vrhu", poručio je predsjednik.

Ministar Fuchs istaknuo je da je "Srce" postalo ključna institucija za informatizaciju Hrvatske, zahvaljujući viziji i odlučnosti da se ostvari projekt na dobrobit cijeloga društva.

Ravnatelj Bekić proces nastanka "Srca" ocijenio je primjerom dobrog strateškog pristupa, što, kaže, danas u Hrvatskoj nedostaje jer strateški planovi nisu zastupljeni u dovoljnoj mjeri posebno vezano uz projekte e-infrastrukture.

Na svečanosti su dodijeljena i priznanja pojedincima koji (formalno) nikada nisu radili u "Srcu", ali su kao članovi upravnih odbora, osnivači ili financijeri značajno pridonijeli ugledu, napretku i rezultatima Sveučilišnog računskog centra. Priznanja su, među ostalima, dobili Uroš Peruško, Helena Jasna Mencer, Mario Žagar, Branko Jeren, Hrvoje Kraljević i Aleksa Bjeliš.

Visoku obljetnicu "Srce" slavi od 27. travnja nizom radnih događanja, na kojima su se kroz dijalog s korisnicima i zajednicom promišljali dosadašnji rezultati "Srca", ali i zacrtali novi iskoraci u budućem djelovanju Centra.

Pregled tjedna bez spama i reklama

Prijavi se na naš newsletter i u svoj inbox primaj tjedni pregled najvažnijih vijesti!

Napiši ovdje što ti misliš o ovoj temi