POGLED U BUDUĆNOST

Spremaju li ipak u Microsoftu preklopni mobitel s dva zaslona?

03.07.2018 u 13:01

Bionic
Reading

U Microsoftu, čini se, pripremaju novi uređaj s dva zaslona koji bi trebao biti negdje na pola puta između stolnih i mobilnih računala

Projekt, kodno nazvan Andromeda, u razvoju je barem dvije godine i za cilj ima uređaj iz serije Surface (inače poznate po laptopima) kojeg ćemo moći nositi u džepu.

Šef Microsoftovog odjela za Surface Panos Panay prošlog je tjedna dao naslutiti kako su, u suradnji s tvrtkom LG, poodmakli s proizvodnjom takvog uređaja.

Hoćemo li, dakle, nakon gotovo deset godina čekanja napokon vidjeti ostvarenje Microsoftovog sna o preklopnom uređaju nalik na tablet računalo?

Priča je krenula od uređaja nazvanog Courier. Razvijan u tajnosti otprilike kad i Appleov iPad, trebao je biti digitalni osobni dnevnik s dva zaslona s misijom spajanja analognog i digitalnog svijeta te podrškom za upravljanje dodirom i digitalnu tintu.

Courier nije zaživio, ali je poslužio kao nadahnuće za novi eksperiment - Andromedu.

Zadnji dostupan video o tom projektu star je tri godine. Prikazuje više uređaja s dva zaslona koje je moguće preklopiti i sklopiti kako bi se iz mobitela preobrazio u tablet računalo i obrnuto.

Microsoft: Productivity Future Vision Izvor: Društvene mreže / Autor: Microsoft In Business

Pomalo su nalik uređajima kakve koriste u znanstvenofantastičnoj seriji Westworld, gdje više zaslona s malim obrubima tvore veće tablet računalo ili se sklapaju u uređaj veličine mobitela.

  • +3
Što bi nam mogao donijeti savitljivi smartfon? Izvor: Profimedia / Autor: Profimedia

S istom se idejom poigravaju i u Samsungu. Koncept pametnog telefona budućnosti ponudili su još 2013. godine tijekom sajma Consumer Electronics Show u Las Vegasu (SAD). Od tada ulažu u razvoj tehnologije koja omogućava zakrivljene i savitljive zaslone.

Nedavno su počeli promicati savitljive zaslone kao novi izvor prihoda, što bi moglo značiti kako su blizu početku isporuke uređaja koji će ih imati.

U tvrtci LG Display također već nekoliko godina rade na zaslonima za televizore koje je moguće smotati poput novina.

Koja god tvrtka prva uspije na tržište dovesti uređaj s dva zaslona koji će biti hit morat će pritom izbjeći pogreške prethodnika. Sonyjev Tablet P podbacio je zbog neoptimiziranih aplikacija i ogromnih obruba na zaslonu, dok je ZTE-ov Axion M također imao problema sa softverom i podrškama za aplikacije, piše Verge.