DO KRAJA GODINE

Split će dobiti studentski i startup inkubator

09.07.2015 u 15:14

Bionic
Reading

Kako je najavio rektor Sveučilišta u Splitu prof. dr. Šimun Anđelović, do kraja godine grad pod Marjanom trebao bi dobiti predinkubacijski program i studentski inkubator, a u planu je i razvoj startup inkubatora i tehnološkog parka

Sveučilište u Splitu predstavilo je rezultate projekta 'Jadranska mreža za transfer tehnologije', vrijednog 6,8 milijuna kuna i najvećeg kojeg je dosad koordiniralo.

Projekt je potaknuo razvoj transfera znanja i tehnologije te komercijalizacije istraživačkih rezultata na visokoobrazovnim institucijama i javnim istraživačkim institucijama. Trebao bi doprinijeti povećanju konkurentnosti malih i srednjih tvrtki na lokalnom i međunarodnim tržištima te ukupnog gospodarskog rasta regije.

Kako je najavio rektor Sveučilišta u Splitu prof. dr. Šimun Anđelović, do kraja godine grad pod Marjanom trebao bi dobiti predinkubacijski program i studentski inkubator, a u planu je i razvoj startup inkubatora i tehnološkog parka.

Projekt je okupio je 16 partnerskih i 11 suradničkih institucija. Sufinanciran s 750 tisuća eura iz Operativnog programa za regionalnu konkurentnost Europske unije u sklopu Fonda za ulaganje u znanost i inovacije (Faza II). 'Uspostavljanjem mreže za transfer tehnologije stvorena je osnova za buduće projekte i nova partnerstva, a transferom naprednih tehnologija i specifičnih znanja očekujemo pozitivne promjene u gospodarstvu', rekao je voditelj projekta Nikola Balić


U ukupno dvije godine trajanja projekta, organiziran je velik broj događanja - sektorskih susreta, radionica, poslovnih susreta, okruglih stolova i otvorenih dana - čiji je cilj bio omogućiti znanstvenicima i poduzetnicima razgovore o komercijalizaciji i razvoju novih proizvoda i tehnologija te budućih zajedničkih projekata spremnih konkurirati za sredstva iz fondova EU.

Između ostalog, uspostavljena je mreža inovacijskih kontakata na institucijama koji stoje na raspolaganju za direktan kontakt i pomoć istraživačima. Pruženo je više od 280 usluga savjetovanja u razvoju novih projekata na institucijama, ostvarene su 64 usluge savjetovanja u razvoju programa poticanja poduzetništva na institucijama, uspostavljena je baza od 986 tvrtki s kojima je Ured za transfer tehnologije Sveučilišta u Splitu u stalnom kontaktu...

Na događanjima koja su organizirana kroz projekt sudjelovalo je 376 sudionika iz tvrtki i 668 istraživača. Više od 50 istraživačkih grupa mapirano je prema njihovim kompetencijama i ekspertizama.


Potpisano je 10 ugovora o suradnji između gospodarstva i istraživača. Pripremljeno je 20 projekata spremnih za komercijalizaciju, od čega je već njih 11, u ukupnoj vrijednosti većoj od 3,3 milijuna kuna, nominirano na program agencije HAMAG-BICRO za potporu transferu tehnologije. Do rujna će ih biti pripremljeno još deset, rekla je Leandra Vranješ Markić, voditeljica Ureda za transfer tehnologije. U tijeku su pregovori za prvo licenciranje tehnologije jednoj inozemnoj tvrtki.

Sandra Lušetić, stručna suradnica u Odjelu za provedbu projekata Europske unije u Ministarstvu znanosti i obrazovanja, najavila je kako će iduće godine biti raspisan natječaj za nove urede za transfer tehnologije.

Kroz projekt je izravno zaposleno sedam mladih stručnjaka, a u projektnim aktivnostima je sudjelovalo i 28 stručnjaka iz partnerskih institucija.