POGLED SA SLJEMENA

Space.com objavio fotku pomrčine Mjeseca nad Zagrebom

16.06.2011 u 12:05

Bionic
Reading

Internetska stranica Space.com koja uglavnom prenosi vijesti NASA-e i drugih svemirskih i astronomskih agencija i institucija danas je objavila galeriju fotografija pomrčine Mjeseca među kojima se našla i jedna snimljena s Medvednice

'Hrvatski grad Zagreb sjaji pod crvenim Mjesecom tijekom potpune lunarne pomrčine. Fotografiju je s planine Sljeme (misli se na Medvednicu) u Hrvatskoj snimio promatrač neba Phillip Bailey', piše u popratnom tekstu pod fotografijom. Očito je riječ o turistu kojem su Zagrepčani objasnili da je na Sljemenu, premda se čini da je fotografija snimljena s padina Medvednice u njegovu podnožju.

Zagreb se tako našao na šestom mjestu u ekskluzivnom društvu 17 fotografija pomrčina Mjeseca koje su snimljene iz dijelova svijeta u kojima je pojava bila vidljiva, primjerice iz Johannesburga, s Filipina, iz Ujedinjenih Arapskih Emirata, Dubaija i iz Indonezije. Štoviše, može se slobodno reći da je zagrebačka razglednica jedna od ponajboljih u navedenoj galeriji (kliknite gornju sliku za uvećanje).

 

Stranicu Space.com vodi udruga National Space Society čiji je predsjednik George Whitesides, ujedno i jedan od čelnika tvrtke Virgin Galactics, 2007. godine boravio u Hrvatskoj na konferenciji 'Ljudski boravak u Svemiru'.


Cijelu fotogaleriju pogledajte klikom na ovaj link pa procijenite sami.